Samospráva

Mlynská ulica v Michalovciach? Mesto tam chce zriadiť materskú školu

Mesto Michalovce plánuje zriadiť materskú školu pre približne 60 až 70 detí v lokalite na Mlynskej ulici. Počíta s trojtriednou škôlkou.

Ilustračný obrázok k článku Mlynská ulica v Michalovciach? Mesto tam chce zriadiť materskú školu
Zdroj: TASR

Jej súčasťou by mala byť aj jedáleň. Informovala o tom hovorkyňa radnice Iveta Palečková. Ako pokračovala, mesto tak, ako v iných lokalitách, aj v tejto podľa svojich možností vychádza v ústrety rodičom a zriaďuje materské školy v čo najbližšej vzdialenosti od bydliska detí.

„Čo sa týka lokality na Mlynskej ulici, tu je ešte navyše problémom to, že rodičia s malými deťmi musia prechádzať do najbližších škôl cez frekventovanú cestu, a to výpadovku v smere Košice – Ukrajina, kde hrozí veľké nebezpečie úrazu, dokonca až smrteľného,“ uviedla.

Uchádzajú sa o externé zdroje

Samospráva sa v tejto súvislosti uchádza o externé zdroje. „Veríme, že budeme úspešní, aby sa zabezpečilo vzdelávanie a výchova detí v tejto lokalite,“ skonštatovala Palečková. V rámci škôlky by malo vzniknúť aj desať pracovných miest, z toho šesť pedagogických.

V michalovskej osade Angi mlyn, ako miestni Mlynskú ulicu nazývajú, začiatkom vlaňajška dokončili aj komunitné centrum, v ktorom sú traja zamestnanci. V roku 2018 v ňom evidovali pri záujmových aktivitách 2062 klientov, pri príprave na školské vyučovanie ich bolo 1073. Na preventívnych aktivitách zaznamenali 141 ľudí. Základné sociálne poradenstvo poskytli 30 klientom, špeciálne 48. V lokalite pracujú aj ďalší šiesti zamestnanci v rámci kancelárie terénnej sociálnej práce. Za celý minulý rok v nej podľa Palečkovej evidujú 3826 kontaktov s klientmi.

Chcú aj občianske poriadkové služby

Hovorkyňa uviedla, že medzi najčastejšie riešené problémy patria sociálno-patologické javy, teda zanedbávanie starostlivosti o maloleté deti či školskej dochádzky, potom je to pomoc pri zlom hospodárení v rodinách či vybavovanie štátnych sociálnych dávok. Ďalej podľa jej slov ide napríklad o vyhľadávanie voľných pracovných miest či oblasť zdravotníctva, v rámci ktorej riešia okrem iného sprievod klienta k lekárovi či objednávanie na vyšetrenia aj mimo Michaloviec. Dodala, že venujú sa tiež súčinnosti s úradmi, políciou, súdmi či poisťovňami.

Mesto by chcelo zriadiť aj miestne občianske poriadkové služby, ktoré by pôsobili v tejto lokalite. Zapojilo sa preto do výzvy Ministerstva vnútra SR. „Pokiaľ by mesto bolo v tomto projekte úspešné, zamestnalo by 12 občanov na dobu troch rokov,“ poznamenala s tým, že by tak mohlo dôjsť k zlepšeniu situácie v tejto lokalite.

V galérii nižšie si môžete pozrieť zábery zo slávnostného oceňovania naj športovcov za r. 2018 v Michalov­ciach.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

V metropole Zemplína rozdávali ocenenia naj športovcom: FOTKY z podujatia
14
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM