Rôzne

Mnohí Michalovčania o ňom netušia: Múr budovy v centre ukrýva trezor, FOTO

Chodíme popri ňom doslova denne, no viete o ňom? Historická budova v centre Michaloviec sa môže pochváliť naozaj zaujímavým trezorom.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí Michalovčania o ňom netušia: Múr budovy v centre ukrýva trezor, FOTO
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Možno ste si ho doposiaľ nevšimli ani vy. Trezor, ktorý stále môžete vidieť na jeho pôvodnom mieste. Pre jeho výnimočnosť sa ho nesnažili na múre historickej budovy zakryť. Súvisí totiž s históriu Bankového paláca v Michalovciach.

Bankový palác

Trezor sa nachádza na rohu budovy Zemplínskeho osvetového strediska. Zbadáte ho len ako obrysy v tvare železného obdĺžnika. Ide o pôvodné miesto trezora umiestneného priamo na vonkajšej stene, ktoré súvisí s históriou tejto budovy. Tá sa v našom meste sa považuje za jednu z najkrajších pamiatok a stojí tu už viac ako storočie.

Niekdajší Bankový palác Michalovskej obchodnej a úverovej banky bol vybudovaný v roku 1911 na vtedajšom Deákovom námestí v secesnom štýle. A to s drobnými historizujúcimi výjavmi na fasáde, ako plastiky včiel, remeselníkov, hospodárov a lodníkov na priečelí, ktoré mali symbolizovať pracovitosť a úle zas sporivosť.

Trezor na rohu Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach.
Trezor na rohu Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach. / Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zabudovaný trezor

Na prízemí objektu v minulosti takmer nepretržite sídlila banka. A práve o tom svedčí malý vonkajší trezor, ktorý je vpredu zabudovaný do steny. Neskoršie snahy obnoviť ho neboli úspešné. Vraj išlo o prvý takto zabudovaný trezor na Slovensku.

Okrem banky tu boli kedysi aj iné priestory, ako obchodíky a drobné prevádzky s rozličnými službami. Na poschodí boli zas ambulancie, kancelárie právnikov a bytové priestory. Dnes sa tam okrem osvetového strediska nachádzajú aj iné prevádzky, kaviareň, či redakcia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Viete o ňom? FOTO trezoru, ktorý ukrýva známa budova v centre Michaloviec
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM