Správy

Most v Strážskom je opravený. Kedy po ňom začnú jazdiť autá?

Rekonštrukcia mosta cez Laborec je hotová, vodiči si ale ešte musia počkať. Kedy ho konečne otvoria?

Ilustračný obrázok k článku Most v Strážskom je opravený. Kedy po ňom začnú jazdiť autá?
Zdroj: Dnes24.sk

Práce na rekonštrukcii mosta cez rieku Laborec za Strážskym v časti Krivošťany (okres Michalovce) sú ukončené. Bez problémov prebehla aj statická záťažová skúška. Informoval o tom vo štvrtok (15. 10.) predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Užívať most bude možné až po tom, ako stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie, čím potvrdí, že spĺňa všetky podmienky na prevádzku. KSK podal návrh na vydanie kolaudačného rozhodnutia v polovici septembra.

Stihli to s predstihom

Stavebný úrad zvolal ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním, ktoré sa konalo v utorok (13. 10.). Aktuálne sa čaká na vydanie kolaudačného rozhodnutia, ktorým bude stavba daná do užívania. Ak žiaden z účastníkov kolaudačného konania nepodá odvolanie, kolaudačné rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, oznámil Úrad KSK.

„Som veľmi rád, že obyvateľom môžem oznámiť dobré správy, a to, že rekonštrukciu ukončíme skôr, než sme pôvodne plánovali. Po tom, ako budeme mať v rukách právoplatné kolaudačné rozhodnutie, už nebude nič brániť tomu, aby bol most sprejazdnený v oboch jazdných pruhoch a daný do užívania,“ uviedol Trnka.

Vzhľadom na to, že v projektovej dokumentácii nebola zahrnutá výmena zábradlia v priľahlých úsekoch pred a za mostom, KSK vyčlenil ďalších takmer 50-tisíc eur na jeho doplnenie. K realizácii by malo dôjsť ešte tento mesiac.

Náročný projekt

KSK začal s rekonštrukciou mosta začiatkom tohto roka, keď bolo ukončené verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác. Demolačné práce odštartovali v druhej polovici januára, následne bolo ponad rieku Laborec osadené dočasné mostné provizórium. Nové nosníky začali osádzať koncom apríla.

Rekonštrukciu mosta financoval kraj zo svojho rozpočtu. Išlo o jednu z finančne aj technicky najnáročnejších investičných akcií kraja v aktuálnom volebnom období. Práce si vyžiadali investíciu vo výške 2,4 milióna eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM