Správy

Mrazivá kríza na Ukrajine: Bezpečnostná rada rozhodla posilniť ochranu východnej hranice

V poradí druhé zasadnutie Bezpečnostnej rady SR venované situácii na Ukrajine sa v pondelok zaoberalo aj možnosťou, že by ukrajinská kríza ohrozila dodávky ropy a plynu na Slovensko, prípadne tranzit cez našu krajinu do západnej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá kríza na Ukrajine: Bezpečnostná rada rozhodla posilniť ochranu východnej hranice
Zdroj: Webnoviny.sk

Ohrozenie dodávky ropy a plynu na naše územie sa kontroluje. „Túto situáciu monitorujeme veľmi podrobne, z hľadiska našich vnútroštátnych záujmov nás zaujíma možno najviac," povedal po rokovaní rady premiér Robert Fico (Smer-SD).

V zásobníkoch je plyn na štyri až päť mesiacov

„Opätovne sme na Bezpečnostnej rade prerokovali zásoby plynu, ropy a ropných výrobkov. Pokiaľ ide o zásoby ropy a ropných výrobkov, Slovensko má v súlade s medzinárodnými predpismi zásoby na 95 dní v plnej prevádzke," povedal predseda vlády.

„Pokiaľ ide o plyn, v zásobníkoch je 1,77 mld. metrov kubických, samotné SPP má okolo osemsto miliónov, čo vystačuje na štyri až päť mesiacov, pokiaľ ide o domáce potreby, " dodal. Premiér upozornil, že sa pravdepodobne bude otvárať aj otázka reverzného toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu. „Budeme sa musieť pripraviť aj na diskusiu na túto tému, " poznamenal Robert Fico.

Posilnenie ukrajinskej hranice

„V tajnom režime posilníme výkon na ukrajinskej hranici, aby sme zabránili nelegálnej migrácii cez našu hranicu," dodal. Nejde pritom o obavy z migrantov ukrajinskej národnosti, ale skôr zo západnej Ázie. Stovky takýchto nelegálnych migrantov inej ako ukrajinskej národnosti sa podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nachádzajú v táboroch na území Ukrajiny a existuje obava, aby sa nepokúsili využiť neprehľadnú situáciu na prechod hranice.

„Znížená ochrana, alebo zvýšená miera tolerancie ukrajinských bezpečnostných síl môže spôsobiť, že klasický migračný tok z východných častí Európy, alebo západnej časti Ázie môže začať tiecť vo väčšom počte," dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM