Rôzne

Múzeum sa pridá k oslavám mesta Michalovce: Tešíť sa môžeme na novú knihu aj televízne relácie

Zemplínske múzeum v Michalovciach sa bude podieľať v priebehu tohto roka na organizácii viacerých podujatí a na príprave televíznych relácií, ktoré súvisia s významnými jubileami nášho mesta, ako i históriou okolitého regiónu. Plánuje zároveň vydanie novej knihy o šľachticoch Sztárayovcoch.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum sa pridá k oslavám mesta Michalovce: Tešíť sa môžeme na novú knihu aj televízne relácie
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Michalovce oslávia v tomto roku 770. výročie prvej písomnej zmienky o meste, 70. výročie štatútu a oslobodenia mesta, pripomenú si zároveň 700 rokov od prvej písomnej zmienky o tamojšom rímskokatolíckom kostole. Veľa akcií bude v tejto súvislosti venovať múzeum prezentácii lokálnej histórie v spolupráci s miestnou samosprávou.

Pripomenutie prvej svetovej vojny

„Celý svet si v roku 2014 pripomenie 100. rokov od začatia prvej svetovej vojny a my sa budeme usilovať priblížiť túto udalosť počas tradičnej Noci múzeí a galérií pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí. Podľa možností rozpočtu plánujeme aj ukážku dobových zbraní delostrelcov, poľnej kuchyne, folklórnych tradícií regrútov ako aj ďalšie výstavy a prednášky," informoval Maroš Demko riaditeľ Zemplínskeho múzea.

Seriál diskusií v mestskej televízii

V spolupráci s mestom začne Zemplínske múzeum už 7. februára vztýčením historickej vlajky pred budovou Mestského úradu a odhalením pamätnej tabule rytierovi Albertovi Užskému v kaštieli. „V mestskej televízii máme pripravený seriál diskusií s odborníkmi o histórii mesta (február až jún), plánujeme aj prednáškové popoludnie pre verejnosť v apríli," priblížil Demko.

Kniha o rode Sztáray

Múzeum sa bude podľa jeho slov podieľať aj na príprave tradičného podujatia s názvom Deň na poctu mesta (jún) a v septembri zorganizuje vedecký seminár na tému Michalovce pred prvou písomnou zmienkou.

Zemplínske múzeum chce v tomto roku upriamiť pozornosť aj na niekdajších významných šľachticov zo Zemplína. „Pripravujeme vydanie knihy o rode Sztáray v spolupráci s mestom Michalovce a výstavu o tomto rode a ich príbuzných," uzavrel Demko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM