Tomáš Šuhajda Rôzne

Na Jasenovskom hrade ožije legenda: Budete si tam môcť vyraziť svoju falošnú mincu!

Legenda z prostredia Jasenovského hradu hovorí o veciach „mimo zákona“, ktoré sa tam odohrávali a podľa viacerých indícií sa môže zakladať na pravde. Občianske združenie na záchranu Jasenovského hradu prichádza teraz s atraktívnym projektom, v rámci ktorého táto legenda na hrade ožije!

Ilustračný obrázok k článku Na Jasenovskom hrade ožije legenda: Budete si tam môcť vyraziť svoju falošnú mincu!
Zdroj: TASR

Jasenovský hrad plnil od svojho počiatku predovšetkým funkciu rezidencie majiteľa, bol takisto skrýšou svetských a cirkevných pokladov pred Turkami. Podľa všetkého sa tam však odohrávali aj veci „mimo zákona“…

Legenda hovorí o údajnom falšovaní mincí na tomto hrade. Pred 20 rokmi tam pri archeologických vykopávkach objavili artefakty, ktoré tomu nasvedčujú. Majster Mikuláš, ktorý zabezpečoval výrobu falošných mincí pre Gabriela Drugetha na rôznych miestach v Uhorsku, bol podľa dostupných historických prameňov za túto činnosť popravený na námestí v Prešove. Mocného magnáta zrejme z politických dôvodov a možno aj preto, že zakrátko zomrel, trest napokon obišiel. Dodnes sa zachovala výpoveď o výsluchu majstra Mikuláša. V ruinách Jasenovského hradu sa stále nachádza tajná miestnosť, ktorá mohla v minulosti slúžiť na razenie falošných mincí z olova a pozláteného plechu.

Informovali sme vás o dvoch úspešných projektoch z okolia Jasenovského a Brekovského hradu, ktoré dostali finančné prostriedky z grantového programu Šariš ľuďom, za ktorým stojí Komunitná nadácia vo Veľkom Šariši spolu s miestnym pivovarom. A práve projekt Občianskeho združenia na záchranu Jasenovského hradu nadväzuje na fakt razenia falošných mincí.

Ako prezradil predseda tohto združenia Alexander Daňo, už od jeho vzniku nosili v hlave myšlienku zabezpečiť zariadenie, na ktorom by si návštevníci hradu mohli vyraziť „svoju“ falošnú mincu a tak vlastniť takúto originálnu pamiatku na návštevu hradu.

„Problémom bolo nájsť financie na nákup takéhoto zariadenia, keďže prednosť mali najprv kroky okolo sprístupnenia hradu,“ poznamenal Daňo s tým, že predošlé podávané projekty boli tak zamerané skôr na nákup techniky na kosenie, vyžínanie, na získanie prostriedkov na dobrovoľnícke tábory a podobne. Teraz dostal tento atraktívny projekt zelenú.

„Zariadenie plánujeme využívať jednak na hromadných kultúrnych akciách konaných na hrade, na akciách ako školské či turistické zájazdy, ale aj celoročne, vzhľadom na pripravované zriadenie Informačného centra v obci. Prípadní záujemcovia by si túto mincu mohli vyraziť či už pred samotným výstupom na hrad, alebo po ňom,“ priblížil plány predseda občianskeho združenia.

Doplnil, že zatiaľ nie je známy presný motív vyobrazenia mince ani jej cena, to budú ďalšie kroky v najbližšej budúcnosti.

Foto: Jasenovský falošný groš, ktorý si dala pred niekoľkým rokmi vyraziť obec.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM