Rôzne

Na Šírave došlo k poklesu vodnej hladiny: FOTO ostrovčeka, kde sa dostanete už aj suchou nohou

Na Zemplínskej šírave došlo v uplynulých mesiacoch k poriadnemu poklesu vodnej hladiny. Dôvodom je pripravovaná rekonštrukcia a obnova bezpečnostného priepadu vodnej nádrže.

Ilustračný obrázok k článku Na Šírave došlo k poklesu vodnej hladiny: FOTO ostrovčeka, kde sa dostanete už aj suchou nohou
Zdroj: TASR

Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno, predmetom a cieľom pripravovanej rekonštrukcie bezpečnostného priepadu je zabezpečenie jeho stability, funkčnosti a bezpečnosti pri protipovodňovej ochrane Východoslovenskej nížiny. Ten je v prevádzke už niekoľko desaťročí a konečne sa dočká obnovy. Poklesnutá vodná hladina je však stále takmer o štyri metre vyššia, ako je jej prípustné prevádzkové minimum.

Vodohospodári budú realizovať opravu bezpečnostného priepadu šíravy s finančnou podporou Európskej únie, a to v rámci Operačného programu (OP) Životné prostredie, prioritná os – ochrana pred povodňami. Schválená výška nenávratného príspevku predstavuje 875 891,81 eura. Viac sa o veľkej rekonštrukcii na Zemplínskej šírave dočítate TU .

  • Vo fotogalérii môžete vidieť vpust nádrže prítoku Laborca a taktiež aj ostrovček v lodenici rekreačného strediska Lúč. Kde nízka hladina vody umožňuje vstup návštevníkom na ostrovček suchou nohou.

Zdroj: TASR

Pokles vodnej hladiny na Zemplínskej šírave OBRAZOM
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM