Zuzana Ročeňová Rôzne

Na Šírave zimuje 12 000 vodných vtákov: Hromadný prílet večer ponúka krásne divadlo!

Na Zemplínskej šírave zimuje aktuálne dvanásťtisíc vodných vtákov, pozorovať sa dajú najmä pri hromadnom večernom prílete, či pri rannom odlete. Zastúpené sú aj druhy, ktoré žijú prevažne na mori a v našich zemepisných šírkach zimujú len zriedkavo.

Ilustračný obrázok k článku Na Šírave zimuje 12 000 vodných vtákov: Hromadný prílet večer ponúka krásne divadlo!
Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínska šírava je aktuálne domovom približne štrnástich druhov vodného vtáctva. Návštevníci môžu zhliadnuť v týchto zimných dňoch na jej hladine najviac zastúpené kačice divé a husi bieločelé.

V decembri až 25-tisíc vodných vtákov

V doterajšom priebehu zimy zaznamenali ornitológovia na Zemplínskej šírave 28 druhov vodného vtáctva. ,,Najvyšší počet vodných vtákov bol zistený v polovici decembra 2013, bolo ich tu vtedy napočítaných vyše 25 000. V polovici januára sme tu napočítali ešte stále 12 000 vodných vtákov, patriacich k 14–15 druhom,“ informoval Samuel Pačenovský zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS Birdlife Slovensko

Najviac kačíc a husí

Medzi najviac zastúpené druhy vodného vtáctva patrí hus bieločelá, ktorá sa tu aktuálne vyskytuje v počte 5 000 husí, v decembri to bolo až 14 000. Druhým najviac zastúpeným druhom je kačica divá, v počte 4 500, v decembri približne okolo 8 000.

„Z potápavých kačíc sa tu vyskytujú aj chochlačky vrkočaté, hlaholky severské, potápač veľký, potápač prostredný, v decembri sa tu zdržovali aj zriedkavejšie sa objavujúce druhy v strednej Európe, ako turpan čierny, turpan tmavý, chochlačka morská. Posledné 3 menované druhy sú severské druhy potápavých kačíc žijúce prevažne na mori, ktoré v našich zemepisných šírkach zimujú len zriedkavo,“ hovorí Pačenovský.

S príchodom mrazov sa presunú na iné zimoviská

Podľa predpovede počasia na najbližšie dni má nastať výrazné ochladenie. S príchodom tuhšej zimy sa vtáctvo pravdepodobne stiahne na teplejšie miesta.

„Ak hladina zamrzne, vodné vtáky, ktoré tu teraz zimujú si budú musieť pohľadať iné zimoviská. Kačice divé sa presunú najmä na rieky, ktoré tu na Dolnom Zemplíne väčšinou nezamŕzajú a husi sa zrejme presunú do neďalekého Maďarska. Niektoré druhy vodných vtákov odletia zrejme ešte ďalej na juh,“ uviedol Pačenovský.

Kde ich môžeme vidieť?

„Vodné vtáky sa zdržujú po celej ploche Zemplínskej šíravy, ale najvhodnejšie body, odkiaľ sa dajú pozorovať sú napr. prímestská pláž, vhodné pozorovacie body sú aj z hrádze nad Zalužicami, Lúčkami, či v zátoke pri Jovse,“ hovorí Pačenovský.

Husi bieločelé je pomerne náročné pozorovať, pretože väčšinu dňa trávia v roztrúsených kŕdľoch na poliach a na hladinu šíravy prilietajú iba večer, tesne pred súmrakom a odlietajú väčšinou už hneď ráno, tesne po rozvidnení, ak ich tu nezdrží trocha dlhšie hmla. A navyše, nocujú v súvislom páse v strede hladiny ďaleko od brehu, kde sa cítia najbezpečnejšie. „Nápadné sú ich veľké, klinovité kŕdle, ktoré sa dajú pekne pozorovať aj z diaľky pri ich hromadnom večernom prílete, či pri rannom odlete. Celé divadlo však trvá krátko, len 10–15 minút,“ doplnil Pačenovský.

Foto: Samuel Pačenovský/ SOS Birdlife Slovensko

Na brehoch Zemplínskej šíravy zimujú tisícky vodných vtákov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM