Rôzne

Na Viniansky hrad láka turistov jedinečný žeriav zo stredoveku, FOTO, VIDEO

Funkčná replika šliapacieho žeriavu je jedným z dôvodov, prečo navštíviť zrúcaninu hradu nad obcou Vinné.

Zdroj: TASR

Podľa slov hradného kastelána Jaroslava Gorása z občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta, ktoré zrúcaninu zveľaďuje už desiatym rokom, žeriav alebo výťah, ako ho sám nazýva, zostrojili na hrade svojpomocne.

„Toto je môj prvý žeriav, ktorý som postavil s pomocou zamestnancov priamo tu na hrade, nevznikol v dielňach. Ručne sme kresali, najmä hriadeľ, ložiská,“ priblížil Gorás.

K svojpomocnej výstavbe sa odhodlali po konzultácii s českým tesárskym majstrom Petrom Ružičkom, ktorý podobný žeriav postavil v Čechách.

Nápad pomôcť si pri stavebných prácach na hrade replikou stredovekého šliapacieho žeriavu dostal Gorás počas návštevy francúzskeho hradu Guédelon, kde pred rokmi videl podobný mechanizmus.

„Princíp pohonnej jednotky tohto výťahu je, že výťahár vojde do kolesa a stredne náročnou chôdzou musí prejsť desať metrov, čo je jedna otáčka. Pri jednej otáčke sa navinie iba jeden meter lana. Sila sa stráca na ložiskách, ktoré sú drevené. Aj keď sú namastené kolomažou, je tam nejaké trenie,“ vysvetlil.

Na hrade slúži výlučne na prepravu bremien, prevažne kameňov, pričom jeho nosnosť je do 200 kilogramov.

Pribudne ďalšia atrakcia

Vďaka podpore Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus by mal na hrade čoskoro pribudnúť ďalší prvok podporujúci stredovekú atmosféru, drevený tesaný most. Osadiť ho plánujú k tretej vstupnej bráne, na ktorej rekonštrukcii na hrade pracujú v aktuálnej sezóne.

„Obrázok, ktorý nám znázorňoval nejakú bránu, poznáme už niekoľko rokov, ale nevedeli sme povedať, z ktorého miesta to je. Až po tohtoročných archeologických nálezoch sme zistili, že je to tretia vstupná brána, ktorá slúžila v závere života hradu,“ vysvetlil Gorás s tým, že práve táto brána by mala v budúcnosti slúžiť ako hlavný vstup na hrad.

K obnove brány pritom pristupujú citlivo a realizujú ju v minimálnom rozsahu. „Aby sme nedomýšľali veci, o ktorých nevieme s istotou, že takto boli,“ uviedol.

Keďže sú hradný palác i jeho opevnenie národnými kultúrnymi pamiatkami, všetky práce na hrade vopred schvaľuje krajský pamiatkový úrad.

Novinkou na hrade, ktorý pochádza z konca 13. storočia a patril michalovskému šľachtickému rodu Sztárayovcov, je informačné centrum. Návštevníci si v ňom môžu prezrieť remeselné stroje a tiež fotodokumentáciu desaťročnej starostlivosti o hrad.

Stredoveký šliapací žeriav na Vinianskom hrade
5
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM