Ondrej Petričko Samospráva

Na mimoriadnom zastupiteľstve bolo živo: Michalovská nemocnica vyvolala búrlivú diskusiu!

Memorandum o vzájomnej spolupráci k riešeniu pavilónu v areáli Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach bolo v pondelok najdôležitejším bodom rokovania mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK). Michalovská nemocnica vyvolala živú diskusiu.

Ilustračný obrázok k článku Na mimoriadnom zastupiteľstve bolo živo: Michalovská nemocnica vyvolala búrlivú diskusiu!
Zdroj: Webnoviny.sk

Právnym nástupcom pôvodného kupujúceho – spoločnosti Vranovská investičná, s.r.o., v ktorá deklarovala svoj záujem dostavať rozostavaný pavilón je spoločnosť Svet zdravia, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta. Pavilón sa začal stavať v roku 1997, pričom od roku 2005 je stavba kvôli nedostatku financií zakonzervovaná. „Memorandom by sme potvrdili náš záujem o rozvoj michalovskej nemocnice. Umožňuje tiež aj ďalší rozvoj v budúcnosti,“ povedal predseda KSK Zdenko Trebuľa.

Nemocnica rozpútala živú diskusiu

Výstavba nového pavilónu si vyžiada zmenu koncepcie celého areálu Nemocnice. Toto riešenie vyvolá okrem samotných nákladov na výstavbu pavilónu aj ďalšie súvisiace investície nad pôvodne zamýšľaný rámec, a to predovšetkým do rekonštrukcie a stavebných úprav ďalších budov a dotknutých častí areálu nemocnice.

Poslanec Ján Süli (SDKÚ-DS) upozornil na skutočnosť, že v zemplínskom regióne sú štyri rovnako veľké nemocnice. „Navyše zaviazať sa sumou 5 miliónov eur z rozpočtu KSK je rizikom,“ povedal. Ako drzosť a nehoráznosť nazval tento návrh Viliam Novotný (SDKÚ-DS). „Šesť týždňov pred voľbami a bez rokovaní komisií sa to javí ako čudné. Celý projekt sa týmto mení na privatizáciu,“ vyhlásil. Upozornil na to, že prenájom nemocnice sa pripravoval štyri roky, ale memorandum sa má prijať jedným hlasovaním.

Poslanec za tým vidí budúce zisky

Martin Pado (SDKÚ-DS) potom naznačil, že dôvody prijatia memoranda by mohli byť budúce zisky z predaja lukratívnych pozemkov v centre Michaloviec pre súkromnú spoločnosť. „Mali by sme podať podnet na prokuratúru,“ povedal.

Pritom Spoločnosť Svet zdravia, sa pri podpise zmluvy o dočasnom prevode akcií štyroch nemocníc v Košickom kraji v roku 2011 Úradu KSK zaviazala, že rozostavaný areál dokončí vo vlastnej réžii.

KSK by sa v prípade naplnenia memoranda mal stať akcionárom v novovzniknutej spoločnosti Nová nemocnica o veľkosti akcionárskeho podielu 19 percent a akcionárom v spoločnosti Nová nemocnica sa má stať aj Mesto Michalovce, o veľkosti akcionárskeho podielu vo výške jedno percento.

Náklady na dostavbu sú vo výške 30 miliónov eur

Celkové náklady na dostavbu pavilónu predstavujú 30 miliónov eur. KSK by malo prispieť sumou 5 miliónov eur, ktoré chce získať z predaja nadbytočného majetku. „Schvaľujeme memorandum, hovoriť o privatizácii je scestné,“ komentoval výhrady opozičných poslancov Trebuľa. Následne poslanci návrh memoranda schválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM