Ondrej Petričko Samospráva

Nad Zariadením opatrovateľskej služby visí otáznik: Termín dostavby je v nedohľadne

Termín dostavby nového Zariadenia opatrovateľskej služby v Michalovciach je neznámy. Mesto na tento projekt získalo prostriedky z fondov Európskej únie. Rekonštrukcia objektu bývalej materskej školy na spomínané sociálne zariadenie je od minulého roka prerušená.

Ilustračný obrázok k článku Nad Zariadením opatrovateľskej služby visí otáznik: Termín dostavby je v nedohľadne
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Pozastavený stavebný projekt je predmetom vládneho auditu a takzvaného certifikačného overovania zo strany ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS) poskytuje sociálne služby plnoletým fyzickým osobám odkázaným na pomoc iných.

Rekonštrukčné práce zastavili

ZOS momentálne sídli v nevyhovujúcich priestoroch na Masarykovej ulici. To bol jeden z dôvodov, prečo sa mesto Michalovce rozhodlo prebudovať nevyužívaný objekt bývalej MŠ na Borovicovej ulici, na nové ZOS. Pre tento stavebný zámer sa jej neskôr podarilo získať z prostriedkov EÚ nenávratný finančný príspevok v sume viac ako 350 000 eur a to konkrétne cez operačný program, ktorý zastrešovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Rekonštrukčné práce však radnica po niekoľkých mesiacoch od začiatku projektu prerušila.

Nepoznajú dôvod prerušenia

„Na stavbe sa na základe zmluvy s dodávateľom zrealizovala v rokoch 2011 a 2012 časť prác, ktoré mesto dodávateľovi uhradilo na konci roka 2012 z vlastných prostriedkov a stavbu prerušilo. Stavba bola prerušená na základe odporúčania MPRV SR. Dôvody prerušenia prác mesto nepozná, v súčasnosti pracujeme na tom, aby sme zistili dôvody prerušenia prác na uvedenej stavbe," povedala hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková. Kedy by sa mohlo na stavbe opätovne pracovať je podľa vyjadrení mesta nateraz otázne.

O dôvodoch pozastavenia prác a doterajších výsledkoch kontroly informoval riaditeľ komunikačného odboru MPRV SR Peter Hajnala: „MPRV SR na základe predbežných zistení z vládneho auditu a certifikačného overovania iniciovalo komunikáciu s mestom Michalovce, vec je v štádiu riešenia. Vzhľadom na skutočnosť, že v súčasnosti nie je ukončený výkon vládneho auditu a certifikačné overovanie, poskytovanie informácií zo strany MPRV SR je viazané, resp. relevantné na finálne výsledky vládneho auditu a certifikačného zistenia."

ZOS bude zatiaľ v zariadení pre seniorov

Michalovské Mestské zastupiteľstvo sa v týchto dňoch zaoberalo nepriaznivou situáciou v priestoroch súčasného sídla ZOS. Poslanci napokon rozhodli o presťahovaní spomínaného sociálneho pracoviska do iných priestorov. „Vzhľadom na mimoriadne nepriaznivý stav objektu ZOS na Masarykovej ulici a prerušenie stavebných prác na výstavbe novej budovy ZOS na Borovicovej ulici bez konkrétneho časového obmedzenia, mesto navrhuje zmenu sídla ZOS od 1. 10. 2013 do objektu, v ktorom momentálne sídli Zariadenie pre seniorov na Ulici J. Hollého."

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM