Rôzne

Nájdete si v rebríčku aj svoje? TOP 20 michalovských priezvisk spred 200 rokov

Pohľad do histórie Michaloviec z trocha iného uhla. Aké priezviská sa v našom meste vyskytovali najčastejšie pred 200 rokmi? A bolo medzi nimi aj to vaše?

Ilustračný obrázok k článku Nájdete si v rebríčku aj svoje? TOP 20 michalovských priezvisk spred 200 rokov
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Michalovce majú bohatú históriu. V našom meste môžeme nájsť najrôznejšie pamiatky. No netreba zabúdať ani na ľudí, ktorí v ňom v minulosti žili. V tomto článku sme sa zamerali práve na Michalovčanov a to tých spred dvoch storočí. Konkrétne na ich priezviská a vznikol z toho zaujímavý rebríček týkajúci sa nášho mesta.

Na základe údajov z matričných záznamov narodených, sme vypracovali prehľad priezvisk obyvateľov, ktoré sa v Michalovciach vyskytovali najčastejšie v roku 1817. Keďže sa jedná o pomerne vzdialené obdobie, údaje nemusia byť celkom presné. Vznikol však z nich zaujímavý rebríček.

Poďme však ešte najskôr ku krstným menám z daného obdobia. Zo záznamov v matrike je zrejmé, že z krstných mien v spomínanom roku boli obľúbené skôr tradičné. Z mužských v tomto čase v našom meste dominovali mená Georgius, Michael, Ján alebo František. U ženských mien sa zasa najčastejšie opakovali Zuzana, Mária, či Anna. Ako je to však s už spomínanými priezviskami?

Tak ako i dnes, aj v spomínanom období nebolo nič nezvyčajné, že sa o jedno priezvisko v Michalovciach delilo aj viacero rodín. V našom rebríčku najčastejších priezvisk, ako si môžete v ňom všimnúť, sa delia hneď viaceré priezviská o rovnaké poradie. O tom, či sa medzi najčastejšími priezviskami pred 200 rokmi v našom meste nachádzalo aj to vaše sa už teraz môžete presvedčiť v našom špeciálnom prehľade.

Poradie Priezvisko
1. Polyák
2. Adam
2. Kovaľ  
2. Palovčák  
2. Sabo  
3. Babinčák  
3. Doboš  
3. Hudák  
3. Kozora  
3. Tirpák  
3 Varga  
3. Vojník  
4. Bajús  
4. Bodnár  
4. Kendi  
4. Kostovčík  
4. Polakovič  
4. Mamrák  
4. Rudáš  
4. Tóth  

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM