Ľubomír Hudačko Rôzne

Najkrajšou stredoškoláčkou je východniarka Ivana (18): Týmto zjavom zaujala porotu!

Miss stredných škôl Slovenskej republiky má za sebou piaty ročník. O titul kráľovnej krásy zabojovalo v Hoteli Bystrička v Martine dvanásť finalistiek, ktoré sa uchádzali o priazeň poroty vo viacerých disciplínach, kde predviedli nie len svoj šarm. Víťazkou je, ako inak, východniarka!

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšou stredoškoláčkou je východniarka Ivana (18): Týmto zjavom zaujala porotu!
Zdroj: Dnes24.sk

Tanečná choreografia, rozhovory, voľná disciplína, či promenáda v plavkách alebo outletovom oblečení, to všetko bolo odborne hodnotené. Víťazkou sa stala 18-ročná študentka Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade, Ivana Petrušová zo Svitu.

Počas príprav precestovali Európu

Finalistky súťaže absolvovali počas príprav na galavečer tri sústredenia. Prvé sa konalo v Terchovej. Druhou zastávkou bolo mesto Paríž, ktoré je známe pre svoju neopakovateľnú atmosféru. Posledné sa konalo počas leta v Chorvátsku, ktoré absolvovali spoločne s finalistkami z Českej republiky. Víťazka získala ako hlavnú cenu exkluzívne fotenie v honorovanej výške 3000 eur pre prestížny časopis Canada Exclusive od Kanadskoslovenskej obchodnej komory.

Na túlanie nemala čas

Ivana je študentkou piateho ročníka, tohto roku maturuje v slovenskom a nemeckom jazyku. Okrem štúdia si nájde čas aj na svoje záľuby. „Bavia ma jazyky, ovládam nemčinu a angličtinu a učím sa španielsky a rusky. Pätnásť rokov tancujem. Najprv to bolo v TK Trend a momentálne v SZUŠ Fantázia vo Svite, hrala som na gitare a 5 rokov spievam. Rada čítam knihy, jazdím na koni. Mám rada módu, ktorú blogujem a rada fotím.“

O sebe hovorí, že bolo slušné dievča, nikdy sa netúlala, pretože ju to nelákalo a ani nebol na to čas. „Svoje voľné chvíle som venovala tancu, konkrétne scénickému tancu. Od malička ma trénuje jedna učiteľka, Jana Gregorová, ktorá je ako moja druhá mama. S tancom som absolvovala veľa vystúpení po Slovensku.“

Tanec dostal prednosť

Ivana sa narodila vo Zvolene, základnú školu navštevovala v Poprade a vo Svite. Potom prestúpila na osemročné gymnázium a neskôr na bilingválnu sekciu gymnázia Dominika Tatarku. Okrem tanca mala záujem aj o atletiku.

„Chcela som chodiť na atletiku, ale tým, že som mala tanečné tréningy, povedali my, aby som si vybrala jedno alebo druhé. Tak som sa rozhodla pre tanec.“

Ťažké rozhodovanie o budúcnosti

Rozhodovanie o tom, kam ďalej v štúdiu, je dosť ťažké. Ivana má ešte mesiac, aby sa rozhodla. Láka ju Praha.

„Odmalička som chcela byť lekárka, pomáhať deťom v Afrike, ale čím som staršia, menej dokážem zvládať pohľad na krv a na ľudské trápenie. Dlho som rozmýšľala nad žurnalistikou, keďže rada píšem. Teraz som rozhodnutá ísť na talentové skúšky z choreografie na VŠMU v Prahe alebo, čo je úplne iný odbor, otvorenú informatiku na ČVUT v Prahe“. S prípadným odchodom do stovežatej súhlasí aj jej priateľ, s ktorým tvorí pár niečo viac ako mesiac.

Pomohol jej známy fotograf

Prvýkrát skúšala šťastie preraziť v modelingu na kastingu do Elite model look pred štyrmi rokmi, ale pre jej výšku 171 cm nepochodila. Po prihlásení do Miss stredných škôl sa spoznala s fotografom Martinom Krystýnekom.

Vďaka nemu som nabrala veľa skúseností s fotením a myslím si, že ma to veľmi posunulo aj v samotnej súťaži. Spolu fotíme outfity, kvôli môjmu blogu. S Martinom ma zoznámila ďalšia moja kamarátka, Miss Tatry, Frederika Kovalčíková.“

Prihlásila sa sama. O súťaži miss, ktorá bola pod záštitou Ministerstva školstva, sa dozvedela od kamarátky, finalistky z predošlého ročníka, Kežmarčanky Stanislavy Rúfusovej. Najprv absolvovala kastingové kolo, z ktorého sa postupovalo na finálový kasting. Na finálovom kastingu ich bolo 40, odkiaľ vybrali 12 finalistiek plus tri náhradníčky.

Nahrá singel v Prešove

Okrem honorovanej zmluvy na fotenie, za víťazstvo dostala poukážky na nákup kozmetiky, do kaderníctva, hodinky a vysávač a vďaka voľnej disciplíne vyhrala aj možnosť nahrať singel v nahrávacom štúdiu v Prešove. Jej blízka budúcnosť je spojená so školou.

„O niekoľko dní máme predmaturitné písomky v nemeckom jazyku. Týždeň po polročnom vysvedčení píšeme maturitné skúšky a v máji ma čakajú ústne skúšky, takže teraz sa budem plne venovať štúdiu.“

Autor: Slavo Petrus
Foto: Martin Krystýnek

Najkrajšia stredoškoláčka
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM