Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Srdce Zemplína čaká veľká udalosť: Vyhlásia Michalovčana storočnice

Michalovce čakajú o pár dní vzácne chvíle. Na slávnostnom galaprograme vyhlásia Michalovčana storočnice. Kto sa ním stane?

Ilustračný obrázok k článku Srdce Zemplína čaká veľká udalosť: Vyhlásia Michalovčana storočnice
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Michalovce, MsKS Michalovce a Zemplínske múzeum v Michalovciach pozývajú verejnosť na Galaprogram spojený s uvedením knihy Michalovce ako sídlo Zemplínskej župy a vyhlásením Michalovčana storočnice. Slávnostné podujatie bude už tento pondelok 21. októbra 2019 od 18:00 hod. v sále Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach.

Slávnostná akadémia

V lete 1919 sa Michalovce stali centrom československej Zemplínskej župy. V danom čase tak mestečko v rámci administratívno-správneho členenia krajiny začalo písať svoju zrejme najslávnejšiu históriu, ktorá nakoniec trvala štyri roky.

Ako sme sa od Zemplínskeho múzea v Michalovciach dozvedeli, župu, ktorá územne patrila medzi rozsiahlejšie (zaberala z dnešného pohľadu 13 zemplínskych miest aj s okolím), spravovali postupne traja župani, posledný z nich už sídlil v Košiciach.

Mesto Michalovce v spolupráci so Zemplínskym múzeom ako odborným garantom a Mestským kultúrnym strediskom v Michalovciach pripravilo pri tejto príležitosti viacero podujatí a aktivít. Od špecializovaných Špacirok po varošu na tému Zemplínska župa cez vydanie publikácie s názvom Michalovce ako sídlo Zemplínskej župy (1919 – 1922) a spomínanú Slávnostnú akadémiu, ktorá sa uskutoční 21. októbra.

Michalovčan storočnice

Na spomínanej akadémii bude uvedená do života kniha Michalovce ako sídlo Zemplínskej župy a vystúpi aj sláčikové kvarteto Kombozet Quartet. Vyhlásia tiež Michalovčana storočnice. Ako zverejnili z radnice, hlasovanie v ankete Michalovčan štoročnice (1919 – 2019) bolo ukončené a hlasovalo sa elektronicky a klasickým spôsobom formou anketových lístkov.

Ak vás zaujíma víťaz ankety, výsledky zverejnia na slávnostnom galaprograme 21. 10. 2019. Môžeme vám prezradiť, že to bude niekto z nasledujúceho zoznamu:

  • Ferdinand Alexa
  • Pavol Horov
  • Štefan Kukura
  • Juraj Králik
  • Teodor Jozef Mousson
  • Vladimír Seruga
  • Michal Slávik
  • gróf Alexander Sztáray
  • Metod Dominik Trčka
  • Jaroslav Vizdal

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Pozrite si aj vo videu riaditeľa Zemplínského múzea v Michalovciach Martina Molnára, ktorý porozprával o rekonštrukcii hlavného kaštieľa.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM