Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Michalovciach, o ktorých vie málokto

O tom, že Pozdišovce preslávilo hrnčiarstvo a známa keramika, vie asi každý človek zo zemplínskeho regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Michalovciach môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Michalovciach, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR
  • Sirmajovský kaštieľ (1648) je národná kultúrna pamiatka Pozdišoviec. Dal ho postaviť vtedajší podžupan Zemplínskej stolice Peter Sirmaj, ktorý ho ako jeden z najkrajších v stolici testamentárne určil za rodinné sídlo. Začiatkom i koncom 19. stor. bol prestavaný v klasicistickom a pseudogotickom slohu. Vo vstupnom vestibule sú pruské, v ostatných miestnostiach valené klenby s lunetami. Nad vchodom z nádvoria je umiestnený kamenný portál so sirmajovským erbom.
  • Stok sa nachádza na juhu obce Lesné a je jej najvyššie položenou časťou. Z juhu a západu je chránená lesom. V minulosti plnila multifunkčnú úlohu. V priestore je umiestený miestny cintorín, nachádzajú sa tam vodné pramene, ktoré sú zaregistrované v celoštátnom registry minerálnych prameňov. V minulosti tieto pramene využívali občania obce na zdravotné účely (liečba očí). Neskôr aj ako zdroj pre miestne kúpalisko, ktoré však zaniklo.
  • Rebrín je severovýchodnou časťou obce Zemplínska Široká a tvorí jej väčší celok. Patrí k starobylým slovenským dedinám na teritóriu bývalej Užskej župy. Jeho vznik možno predpokladať pred 11. storočím. Prvá písomná správa o Rebríne pochádza z roku 1266, nachádza sa v listine Jágerskej kapituly. Krášok tvorí juhozápadnú časť obce Zemplínska Široká. Vznikol v 15. až v prvej polovici 16. storočia na území rebrínskeho chotára. Prvá písomná správa o dedine Krášok je z roku 1549, Rebrín bol nielen staršou ale aj väčšou dedinou ako Krášok.
  • Neskororenesančný kaštieľ rodiny Buttkayovcov z roku 1617, neskôr koncom 18. stor. rozšírený nárožnými vežami a prístavbou masívneho klasicistického portika je v Budkovciach. Na hlavnej fasáde je do pôvodného neskororenesančného muriva vsadený kamenný erb s letopočtom vzniku 1617. Kaštieľ zdobia piliere so soklovitou pätkou, skosené hrany, rímsovité hlavice, valené klenby v prízemí, miestnosti vo veži majú tzv. české placky. Kaštieľ kúpil v roku 1846 knieža Lobkovitz, ktorý ho zrenovoval a posledným majiteľom bol Jozef Zicherman, ktorý ho v roku 1928 odpredal obci za 500 000korún.
  • Jatrabie pri Michalovciach: v písomnostiach z 15. a 16. storočia sa vyskytuje pod názvom Jestreb. Bol to maďarizovaný tvar pôvodného slovenského názvu totožného či koreniaceho v pomenovaní dravého vtáka jastrab. Pôvodné chotárny názov stal sa názvom dediny, keď tam vzniklo sídlisko. Osadu vybudovali Zalužičania, Čečehovčania alebo prisťahovalci podľa zákupného práva so šoltýsom. Šoltýsi tam pôsobili ešte v 16. storočí. Jastrabie patrilo šľachticom z Michaloviec nepretržite v 15.-17. storočí, ako majetková súčasť panstva Michalovce. V roku 1427 boli tamojšie sedliacke domácnosti zdanené daňou kráľovi.
  • V roku 1974 a 1977 uskutočnil Belo Polla na rozmedzí katastrálnych honov Kalapárka a Pod Kristom záchranný a historicko-archeologický výskum v chotári obce Vinné. Plošne odkryl sakrálnu stavbu a sondážne preskúmal najbližšie okolie. Skúmaná plocha sa nachádza na kóte 310 m v horskom masíve Senderov – Sv. Ondrej, na juhovýchod od Vinného na južnom úpätí Vihorlatského pohoria, ktoré v týchto miestach prudko klesá do Východoslovenskej nížiny k vodnej nádrží Zemplínska Šírava.
  • Obec Žbince sa prvýkrát spomína v roku 1221 v listine Karola Róberta pri ohraničovaní Pozdišoviec, ale archeologickým výskumom boli objavené pamiatky, ktoré sú pozostatkami činnosti vtedajších obyvateľov Žbiniec. Archeológovia našli pri Žbinciach črep slovienskej keramiky z 9. až 10 storočia, zásobnú jamu s črepmi keramiky z 11. – 13. storočia, ale napr. aj kosáky z 13. – 16. storočia. Archeologické, jazykovedné a historické poznatky vedú ku konštatovaniu, že tamojšie sloviensko -slovenské sídlisko existuje od 9.storočia. Žbince už od 13. storočia patrili šľachticom.
  • Najstarší zachovaný archeologický nález z chotára Kaluža bol zaevidovaný Karolom Andelom z bližšie neručeného miesta na úpätí hory Medveď. Bol to kamenný artefakt, vyrobený z čierneho rohovca a zaraďuje sa do eneolitickej Tiszapolgárskej kultúry. Zatiaľ však v chotári Kaluže neboli potvrdené ani mladšie nálezy z doby bronzovej, železnej, rímskej a nálezy slovanské.

Ak si myslíte, že ovládate informácie o obciach v okolí Michaloviec, otestujte sa v kvíze 15 rýchlych otázok vám ukáže, či dobre poznáte dedinky v okolí Michaloviec.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Unikátne drevené kostolíky neďaleko Michaloviec: Svojou atmosférou láka ľudí aj hora plná zázrakov, FOTO

Autom po Dolnom Zemplíne? Prečo nie! 4 TIPY na výlet od členov klubu, ktorí do toho vidia… FOTO

Pikoška z histórie o neposednom kostole: Viete, kde majú tohto nezbedníka? Tajné cyklochodníčky pri elekrárni: Bicyklom k sútoku Laborca s Uhom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM