Rôzne

Návštevnosť Zemplínskej šíravy počas tohto leta? Negatívne ju ovplyvnili 2 faktory!

Letná sezóna na Zemplínskej šírave sa nám pomaly ale isto chýli k svojmu záveru. Ako ju hodnotia prevádzkovatelia niektorých stredísk?

Ilustračný obrázok k článku Návštevnosť Zemplínskej šíravy počas tohto leta? Negatívne ju ovplyvnili 2 faktory!
Zdroj: TASR

Letnú sezónu na Zemplínskej šírave negatívne ovplyvnilo počasie i osýpky. Návštevnosť je zatiaľ oproti vlaňajšku nižšia.

Strach z infekcie

„Najprv nám neprialo počasie na začiatku letnej turistickej sezóny, potom to boli osýpky, ktoré, či chceme, či nechceme, veľmi ovplyvnili sezónu. Mal som prípady, keď mi volali niektorí podnikatelia, že ľudia zo vzdialenejšieho okolia zrušili hromadne svoje pobyty preto, že sa báli tejto infekcie,“ uviedol Marián Makeľ, starosta obce Vinné. Tá prevádzkuje na Šírave stredisko Hôrka a tiež Vinianske jazero, na ktorom je pre zvýšený výskyt siníc naďalej zakázané kúpanie.

Približne k polovici augusta evidovali na Vinianskom jazere takmer 28 500 návštev­níkov, v stredisku Hôrka ich bolo takmer 98 500. Pre porovnanie, počas celej letnej turistickej sezóny 2017 bolo v prvom uvedenom letovisku 48 053 turistov, v druhom 168 358.

Čo Kamenec a Paľkov?

Monika Hudáčková, starostka obce Klokočov, ktorá spravuje okrem rovnomenného strediska i rekreačné lokality Kamenec – východ a Paľkov uviedla, že aktuálna sezóna nie je z najlepších, ale ani najhorších. „Prvé tri týždne nám neprialo počasie, potom sa umúdrilo, návštevnosť teda začala stúpať, rovnako v neplaveckom bazéne ako aj v kempe,“ priblížila.

Aj podľa nej návštevnosť ovplyvnila osýpková epidémia. „Turisti sa u nás informovali, či v tejto súvislosti nie sú zrušené pripravované podujatia a či sú k dispozícii vyššie uvedené služby,“ povedala s tým, že aktuálna návštevnosť predstavuje číslo okolo 10 000. „Oproti minulému roku sme na úrovni približne 65 percent,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM