Rôzne

Navštívili ste už túto stredovekú stavbu? Pýši sa ňou dedina pri Michalovciach

V zemplínskej obci, len pár kilometrov od Michaloviec, môžete navštíviť pozoruhodnú historickú stavbu. Pochádza ešte zo stredoveku a má čím upútať.

Ilustračný obrázok k článku Navštívili ste už túto stredovekú stavbu? Pýši sa ňou dedina pri Michalovciach
Zdroj: TASR

V obci Vinné sa nachádza jedna z mála vidieckych gotických stavieb v našom regióne. Zachovala si svoju stredovekú podobu a spolu s neďalekým hradom a objavenými základmi stredovekého kostola na Senderove svedčí o význame Vinného v období stredoveku. Ide o kostol miestnych.

Zasvätený pannám

Kostol sa vždy takto nevolal. Zo začiatku sa spomínal aj ako Kostol sv. Kataríny. Zaujímavosťou bolo nezvyčajné zasvätenie 11-tisíc pannám a martýrom. Chrám postavili vo Vinnom pod hradom koncom 13. storočia v ranogotickom slohu. Išlo o jednoloďovú stavbu s mohutnou západnou vežou.

V roku 1466 bola stavba poškodená a to počas bojov vojsk Mateja Korvína s bratríkmi. Niekoľkokrát sa stavba zmenila až došlo k menším úpravám, ako zvýšeniu veže. Tieto stavebné úpravy sa robili v priebehu 19. a 20. storočia až kostol nadobudol dnešnú podobu.

Zdroj: TASR

Epitafy

V kostole vo Vinnom môžete vidieť zachovanú dolnú časť veže, obvodové múry lode a časti presbytéria. Neskorogotické obdobie reprezentuje predovšetkým polygonálne presbytérium zaklenuté sieťovou klenbou. Určite vás zaujmú aj pôvodné okná s kamennými kružbami, ktoré sú presvetlené. Toto zaklenutie okien financoval jeden z členov rodu Edenfi. Na jednom zo svorníkov je aj štátny znak. Ten môžete vidieť aj na honosnom kamennom pastofóriu zdobeného reliéfom oblúka v tvare oslieho chrbta. Štýlovo je blízky dielni košického dómu.

V kostole sa zachovala aj pôvodná výzdoba v podobe krabov alebo javorových listov. V interiéri sa zachovalo niekoľko epitafov zo 16. a 17. storočia, vrátane netradičného epitafu Andreja Edenfiho z obdobia okolo roku 1600, na ktorom sú zobrazené spolu s ním aj jeho tri manželky a deti, spolu s ich erbmi.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM