Zuzana Ročeňová Rôzne

Nebezpečný vírus v Michalovskom okrese: Mumpsom sa už nakazilo takmer 200 ľudí!

V Michalovskom okrese je naďalej vo vzduchu nebezpečný infekčný vírus. Nové prípady pribudli aj v posledných dvoch týždňoch, ale ich počet je oveľa nižší, ako tomu bolo v decembri alebo začiatkom nového roka.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný vírus v Michalovskom okrese: Mumpsom sa už nakazilo takmer 200 ľudí!
Zdroj: TASR

Mumps je akútne infekčné vírusové ochorenie sprevádzané teplotou, nápadným zdurením príušnej žľazy a iných slinných žliaz. Inkubačný čas je 18–21 dní. Pôvodcom nákazy je vírus.

Nakazených je menej

Zatiaľ čo k 10. januáru 2014 sa objavilo 184 prípadov mumpsu, teraz sú počty nakazených nižšie. „K. 28. 1. 2014 pribudlo v Michalovskom okrese 8 ochorení na mumps. Celkovo je v epidémii v r. 2013 a v r. 2014 v okrese Michalovce zaznamenaných 192 ochorení na mumps,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

„Ochorenie začína horúčkou, katarom horných dýchacích ciest a zdurením najčastejšie jednej príušnej žľazy s miernou bolestivosťou. Opuch je na pohmat mäkký a deformuje tvár,“ uviedla Skalická.

Situácia na v Michalovciach

Najhoršia situácia, čo sa týka počtu nakazených je naďalej priamo v Michalovciach. K dnešnému dňu tu evidujú až 105 prípadov. Ochorenie mumps sa vyskytuje aj v ďalších obciach okresu Michalovce. Vysoké čísla nakazených sú v obciach Drahňov (43), Čečehov (10), Iňačovce (9), Budkovce (5), Čičárovce(7).

Nebezpečný vírus vyčíňa aj v susednom meste Horného Zemplína Humennom, kde je počet nakazených 61, ale postupne sa situácia stabilizuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM