Rôzne

Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Michalovčanov starať sa o zuby

Študenti zubného lekárstva sa vyberú do michalovských ulíc počas akcie Spolu za zdravý a krásny úsmev. Budúci zubári ukážu Michalovčanom ako sa správne starať o zuby.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Michalovčanov starať sa o zuby
Zdroj: TASR

Slováci nemajú podľa budúcich zubárov dostatočné povedomie o ústnom zdraví. Tento rok sa im preto po štvrtý raz rozhodli ukázať, ako sa o chrup správne postarať. S dvoma dodávkami chcú počas nasledujúcich dvoch týždňov urobiť viac než 7000 inštruktáží asi v 18 mestách. Vlani sa im podarilo odškoliť asi 6000 ľudí.

Chcú zvýšiť povedomie

Podujatie v stredu študenti odštartovali v Bratislave a skončí sa 2. mája v Košiciach. Navštívia mestá ako Nitra, Bojnice, Trenčín, Banská Bystrica, Poprad, Michalovce, Prešov či Košice. Presný plán cesty možno nájsť na oficiálnej stránke Slovenského spolku študentov zubného lekárstva, ktorý projekt organizuje. „Chceme zvýšiť povedomie ľudí o zubnom zdraví a zároveň im ukázať, aká jednoduchá je správna starostlivosť o zuby,“ povedala Katarína Kusynová, národná koordinátorka tohto projektu. Mnohí sa podľa nej síce snažia mať precíznu ústnu hygienu, no príliš tlačia na zuby, a tým si zbytočne odhalia zubné krčky. Zabúdajú tiež na krúživé pohyby. Slováci patria k európskym krajinám s horšou ústnou hygienou.

Spolu za zdravý a krásny úsmev

Na celoslovenskej roadshow „Spolu za zdravý a krásny úsmev“ zaškoľujú budúci zubári záujemcov asi pol hodinu. Počas nej sa môžu venovať naraz trom záujemcom, ktorí si precvičujú správnu techniku čistenia zubov priamo vo svojich ústach i na modeli chrupu v nadživotnej veľkosti. Záujemcovia dostanú zubnú kefku zadarmo. Študenti očakávajú nielen návštevu dospelých, ale aj detí a tínedžerov. Pre najmenších majú okrem malých kefiek pripravené i rôzne nálepky. Slovenské deti majú jedny z najviac skazených zubov v Európe. Posledný prieskum Svetovej federácie zubných lekárov ukázal, že napríklad tie 12-ročné majú druhú najvyššiu kazovosť zubov, a to 4,3.

Preventívne prehliadky

Dieťa by malo preventívnu prehliadku u zubára absolvovať dvakrát ročne. Dospelí raz ročne. Výnimkou sú tehotné ženy, u ktorých je uhrádzaná preventívna prehliadka dvakrát za tehotenstvo. Je zadarmo a hradí ju zdravotná poisťovňa. Ak má poistenec absolvované prehliadky, odstránenie zubného kazu mu hradí poisťovňa, v opačnom prípade si za tento úkon platí sám. Preventívnu prehliadku absolvovalo predvlani 58 percent evidovaných pacientov. Ide o posledné dostupné štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

V prípade detí do päť rokov pripadá na jedno 1,04 preventívnej prehliadky ročne. Podobné je to aj v populácii šesť- až 14-ročných (1,03). Vo vyšších vekových kategóriách už počet preventívnych prehliadok klesá. Vo vekovej skupine 15 až 18 rokov pripadá na jedného pacienta 0,82 preventívnej prehliadky. V najpočetnejšej skupine nad 19 rokov, je to len 0,52.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM