Správy

Neviete sa spojiť s lekárom v čase pandémie? Návod pre východniarov

Košický samosprávny kraj ponúka návod, ako sa môžu východniari skontaktovať so svojim lekárom.

Ilustračný obrázok k článku Neviete sa spojiť s lekárom v čase pandémie? Návod pre východniarov
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Obyvatelia Košického kraja majú k dispozícii návod, ktorý môžu použiť v prípade, že sa im nedarí skontaktovať sa so svojím ambulantným lekárom. Okrem ordinovania a vyšetrovania pacientov priamo v ordinácii, musia lekári v tomto období komunikovať s pacientmi hlavne telefonicky.

Služby lekárov

Z tohto dôvodu sa obyvateľom kraja nemusí podariť dovolať sa im alebo ich inak kontaktovať hneď na prvýkrát. Ministerstvo zdravotníctva SR preto navrhlo župám niekoľko opatrení s cieľom zefektívniť služby lekárov počas pandemického obdobia.

Oddelenie zdravotníctva Košického samosprávneho kraja totiž koordinuje výkon územnej samosprávy na úseku poskytovania zdravotnej starostlivosti a humánnej farmácie.

„Ambulantní lekári v Košickom kraji robia v tomto náročnom období všetko, čo je v ich silách, aby aj počas pandémie boli svojim pacientom k dispozícii. Nával ľudí, ktorých vyšetrujú cez telefón je však čoraz vyšší a pandémia sa nevyhýba ani samotným lekárom. Telefonické linky sú často preťažené a ak je personál v karanténe, nie je možné sa do ordinácie dovolať. Na základe pokynov z ministerstva preto aj v našom kraji prinášame obyvateľom návod, ako sa skontaktovať so svojim lekárom,“ informoval lekár samosprávneho kraja René Hako.

Návod pre pacientov

Košický samosprávny kraj ponúka návod, ako sa môžu východniari skontaktovať so svojim lekárom:

  1. Skontrolujte, či váš lekár v daný deň a v danú hodinu ordinuje. Aktuálne ordinačné hodiny všetkých ambulancií v kraji nájdete na webe e-vuc.sk.
  2. Ak Váš lekár neordinuje (môže byť PN, v karanténe, na dovolenke a pod.), na webe e-vuc.sk je uvedený zastupujúci lekár.
  3. Ak sa nedovoláte na prvýkrát, skúste to neskôr, prípadne vo viacerých časoch.
  4. Ak je na stránke e-vuc.sk uvedený e-mail do ambulancie, môžete lekára kontaktovať aj e-mailom.
  5. Ak sa opakovane nedovoláte svojmu lekárovi a váš zdravotný problém si to vyžaduje, navštívte ambulantnú pohotovostnú službu (od 16:00 do 22:00 v pracovných dňoch a od 7:00 do 22:00 v dňoch pracovného pokoja).

Telefonická linka na prípadné nahlásenie nedostupnosti všeobecných lekárov: 055 7268 155. E- mailová adresa na prípadné nahlásenie nedostupnosti všeobecných lekárov: nedostupnylekar@vucke.sk. Aktuálne ordinačné hodiny všetkých ambulancií v kraji sú vždy zverejnené na webe e-vuc.sk.

Darí sa vám skontaktovať so svojím ambulantným lekárom?

Nie

Prečítajte si tiež

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM