Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Nežná revolúcia v Michalovciach: Štrajk vytiahol na námestie tisíce ľudí

Pred 30 rokmi vypukla Nežná revolúcia, ktorá zasiahla aj Michalovce. Ako to vyzeralo v našom meste počas revolučných dní?

Zdroj: YouTube.com

Nežná revolúcia v Michalovciach nevypukla 17. novembra. V Prahe a v iných mestách sa zatiaľ štrngalo kľúčmi. Prečítajte si, ako je zapísaná v kronike.

Prvá spontánna manifestácia

Zásah policajných jednotiek proti študentskej manifestácii v Prahe 17. novembra v krátkom čase zaktivizoval praktický celú spoločnosť. Spontánne hnutie občanov usmerňovali predovšetkým vysokoškolské a umelecké centrá, ktorých absencia v Michalovciach spôsobila, že verejné prejavy nespokojnosti obyvateľov sa oproti väčším mestám oneskorili.

Priebeh novembrových udalosti je v Kronike mesta Michalovce zachytený v takejto podobe: „Oslavy 45. Výročia oslobodenie mesta Sovietskou armádou sa konali 24. novembra 1989 popoludní v kine Mier. Prejav predniesol predseda Mestského národného výboru Juraj Vraňuch, v kultúrnom programe vystúpil súbor PUĽS a Vojenský umelecký súbor kapitána Nálepku z Bratislavy. Pôvodne sa oslava mali konať veľkolepejšie, ale vzhľadom na politickú situáciu, aká nastala, nekonali sa v športovej hale, ale s menším počtom – v kine Mier.“

„V Michalovciach sa prvá spontánna manifestácia konala v piatok 24. novembra, v popoludňajších hodinách za účasti prevažne mladých ľudí. Zišlo sa ich približne 400 študentov a občanov, ktorí podporovali myšlienky Občianskeho fóra a Verejnosti proti násiliu, tiež výzvu na plánovaný generálny štrajk,“ uvádza sa v kronike nášho mesta.

Z kroniky

Dňa 26. novembra 1989 bol v Michalovciach založený Okresný koordinačný výbor občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu (OKV OI VPN). Jeho členmi sa stali Matej Hospodár, Daniel Pastirčák, Marián Mati, Stanislav Merc, Dušan Plichta, Ondrej Barna, Zdeněk Červenka, Eva Bartošová, Peter Gecko a Martin Pado. Výbor sa schádzal na Borošovej (dnešnej Užhorodskej) ulici č. 38.

Druhá manifestácia nasledovala 26. novembra, na nej vydal výbor Verejnosti proti násiliu (VPN) v Michalovciach vyhlásenie, v ktorom okrem všeobecných politických požiadaviek žiadal riešiť problémy mesta a regiónu. Medzi hlavné politické požiadavky patrili:

  • slobodné voľby, zrušenie ústavného článku o vedúcej úlohe Komunistickej strany Československa a spoločenský dialóg bez akýchkoľvek foriem násilia. Požiadavky miestneho charakteru sa sústreďovali na zabezpečenie informovanosti verejnosti o stave životného prostredia a vyčlenenie prostriedkov na ekologické stavby. Obsahovali i výzvu vedúcim predstaviteľom okresu, aby osobne a pravdivo informovali verejnosť o situácií v okrese.

Tisíce občanov

Na generálnom štrajku v Michalovciach, ktorý moderovali a koordinovali členovia OKV OI VPN, sa 27. novembra zúčastnilo až do 7 000 občanov.

Prvé oficiálne stretnutie koordinačného výboru s funkcionármi Mestského národného výboru (MsNV) v Michalovciach sa uskutočnilo 28. novembra 1989. Rokovalo sa „o priestoroch pre dialógy, ako aj o prepožičaní zvukovej aparatúry“.

Zhromaždenia

Ďalšie zhromaždenie – za účasti asi 2000 občanov, sa konala 2. decembra na Fučíkovej (dnešnej Štefánikovej) ulici. Účastníci zhromaždenia „boli oboznámení s programovým postupom OKV OI VPN.“ V tomto čase vznikol v Michalovciach aj Koordinačný výbor VPN – ROMO.

Dňa 5. Decembra 1989 vydal MsNV vyjadrenie k vtedajšej vnútroštátnej situácií. V ten istý deň došlo i k prvým personálnym zmenám v 13 – člennej rade MsNV.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: YouTube.com

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM