Tomáš Šuhajda Rôzne

Nové prípady mumpsu v Humennom: Nebezpečná choroba udrela na ľudí v rómskej osade

Na území Zemplína zaznamenali epidemiológovia v týchto dňoch nové prípady ochorenia mumps. Tentoraz sa šíri hlavne medzi obyvateľmi rómskej osady Podskalka v meste Humenné.

Ilustračný obrázok k článku Nové prípady mumpsu v Humennom: Nebezpečná choroba udrela na ľudí v rómskej osade
Zdroj: Webnoviny.sk

„K piatku 10. januára evidujeme 33 prípadov a v posledných dňoch sa zvýšil počet ochorení. Všetkým lekárom sme zaslali informáciu o ochorení a vykonali sa základné protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy,“ informoval Miroslav Veliký z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom.

K základným opatreniam patrí podľa jeho slov napríklad izolácia chorých, vetranie miestností, kde sa zdržiavajú, dezinfekcia predmetov dennej potreby, ako aj obmedzenie návštev na Podskalke.

Infekčná nákaza sa preniesla do Humenného pravdepodobne z okresu Michalovce, kde sa však už situácia v súvislosti s výskytom mumpsu stabilizovala. V Michalovskom okrese však naďalej trvá epidémia.

Komplikácie spojené s ochorením

Mumps sa zvyčajne prejavuje v prvých dňoch u postihnutého človeka ako akútne respiračné ochorenie horných dýchacích ciest a až následne prechádza do bolestivého zápalu príušnice. Nákazu, ktorej možno predchádzať očkovaním, väčšinou sprevádzajú ľahšie zdravotné komplikácie, no v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj vážnejšie problémy.

„Najznámejšie komplikácie spojené s týmto ochorením sú napríklad nehnisavý zápal mozgových blán a pankreatitída – zápal podžalúdkovej žľazy. U chlapcov môže viesť toto ochorenie až k sterilite,“ informovala regionálna hygienička z RÚVZ v Michalovciach Jana Stašková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM