Rôzne

Novinka na našej železnici: Cez Michalovce bude premávať prvý vnútroštátny autovlak

Na trase z Humenného do Bratislavy a späť bude od 15. decembra premávať autovlak. Zavádza ho osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Využívať ho budú môcť aj Michalovčania.

Autá bude prepravovať nočný rýchlik Zemplín, ktorý odchádza o 21:40 z Humenného, cez Michalovce o 22:03, do Bratislavy. V opačnom smere zase vyráža o 23:40 z Bratislavy a v Humennom je o 7:45 ráno.

Pri práci aj dovolenkách

„Som v tomto smere optimista a som presvedčený, že tento projekt bude fungovať,“ skonštatoval riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Podľa jeho slov by ľudia mohli autovlak využívať pri ceste z východného Slovenska za zamestnaním či administratívou do hlavného mesta a v opačnom smere zasa pri dovolenkách na Domašu a Zemplínsku Šíravu.

Železničiari predpokladajú, že cestovaním autovlakom ľudia lepšie využijú hodiny, ktoré by inak strávili šoférovaním. Nastúpia večer do vlaku, chvíľu môžu pracovať a následne sa vyspať v ležadlových vozňoch. V cieli ráno vystúpia s tým, že majú k dispozícii vlastné auto.

Ceny lístkov od 50 eur

V prípade autovlaku do Humenného a späť ide o pilotnú fázu, dopravca bude prepravovať autá na spodnej plošine autovozňa. Cena za jednosmerný lístok s autom aj vodičom začína od 50 eur, príplatok za lôžko na spanie je 8 eur.

Auto je potrebné pristaviť na naloženie do vozňa dve hodiny pred odchodom vlaku a rezervovať si miesto v takomto vlaku je možné dva mesiace až dve hodiny pred jeho odchodom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM