Rôzne

Novinka v centre mesta: Defibrilátor, nastavený aj pre laikov, môže zachrániť životy!

Na pešej zóne v Michalovciach nainštalovali pred pár dňami cenný prístroj, ktorý môže pomôcť pri záchrane človeka. Jeho obsluha nie je náročná a prvú pomoc pri zlyhaní srdca, tak budú môcť podať aj okoloidúci.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v centre mesta: Defibrilátor, nastavený aj pre laikov, môže zachrániť životy!
Zdroj: TASR

Automatický externý defibrilátor, ktorý môže prispieť k záchrane ľudského života, nainštalovali v týchto dňoch na verejne prístupnom mieste v centrálnej zóne Michaloviec. „Zariadenie je plne automatické. Po zapnutí dáva človeku, ktorý poskytuje prvú pomoc, hlasové pokyny, ako má postupovať. Prístroj vie v prípade postihnutého človeka vyhodnotiť jeho životné funkcie,“ uviedol Oliver Petrík z Inštitútu sociálno-ekonomických otázok, ktorý kúpu defibrilátora financoval.

Pomôcť môžu aj laici

Ako ďalej uviedol Petrík, prístroj hoci aj v rukách laika, nemôže človeku so zdravotnými komplikáciami priťažiť. Ak je v bezvedomí, ale jeho srdcová činnosť prerušená nie je, v takomto prípade elektródy zariadenia neumožnia iniciovať výboj do tela postihnutého.

V prípade zmieneného, voľne prístupného defibrilátora ide o novinku na území Zemplína. Umiestnený je v centre Michaloviec v blízkosti tamojšej lekárne na Námestí osloboditeľov. Ukrýva ho špeciálna schránka vybavená poplašným zariadením, ktoré vie upozorniť na neoprávnené použitie prístroja.

Pribudne nový trenažér

Toto občianske združenie zakúpilo ešte jeden podobný prístroj, tentoraz vo forme trenažéra, ktorý čoskoro odovzdá michalovskej pobočke Slovenského Červeného kríža (SČK).

„Keďže je malé povedomie občanov, ale aj detí o týchto prístrojoch, tak nám SČK prisľúbil, že bude s ním realizovať výučbu v školách. Je takmer totožný s tým, ktorý je umiestnený v centre mesta. Rozdiel je iba v tom, že nie je schopný urobiť posledný výkon, ktorým je elektrický výboj,“ uzavrel Petrík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM