Zuzana Ročeňová Iné športy

Novoročný výlet turistov nešiel podľa predstáv: Michalovčania sa výhľadu nedočkali...

Uplynulý víkend sa členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista zúčastnili prvej tohtoročnej túry. Svoje premiérové tohtoročné kroky namierili na Morské oko a z neho na vrchol Sninského kameňa.

Ilustračný obrázok k článku Novoročný výlet turistov nešiel podľa predstáv: Michalovčania sa výhľadu nedočkali...
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí už 46. ročník zimného výstupu na Sninský kameň zorganizovalo Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach, ako pokračovatelia jedného z najstarších podujatí v regióne. Turistický výstup na Sninský Kameň sa organizuje od roku 1969, vznikol ako neformálny prejav nesúhlasu voči vtedajšej okupácií ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy.

Perla Vihorlatských vrchov s nádielkou snehu

Okolo stopäťdesiat nadšencov zimnej turistiky začalo výstup zo zahmleného parkoviska Krivec (562 m n. m.), miernym stúpaním k štátnej rezervácií Morské oko (618 m n. m.)

Objavila sa aj očakávaná, no biedna, vrstva snehu, tak do 5 cm. Zamrznutá hladina jazera bola ním však celá pokrytá. ,,Jazero známe tiež ako perla Vihorlatských vrchov vzniklo pri sopečných zosuvoch a dnes má rozlohu okolo 14 ha s hĺbkou do 25 m,“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce

Prešli povedľa bývalej poľovníckej chaty grófky Wanderbildtovej a v závere Morského oka nastúpili už na strmšie stúpanie.

Hustá hmla a silný vietor

Strmé stúpanie bolo sprevádzané hustou hmlou. Po krátkej prestávke v sedle Tri tably (823 m n. m.) mali pred sebou už len niečo cez kilometer a zhruba 200 m prevýšenia.

,,Vrchol Sninského kameňa (1006 m n. m.) zahalený v ťažkých chmárach a so silným vetriskom neposkytol bohužiaľ vytúžený výhľad adekvátny vynaloženej námahe,“ zhodnotil Anton Hasák. Cesta späť už ubiehala rýchlejšie možno aj kvôli vysokej vlhkosti ovzdušia, ktorej sa každý chcel čo najviac zbaviť.

,,Podujatiu absolútne neprialo počasie (vietor, padajúca mokva, odmäk (8 ºC) hmla, blato), no na účasti sa to vôbec neprejavilo, ba práve naopak, z roka na rok je vyššia, veď tradícia sa musí zachovať,“ uzavrel Hasák.

Novoročný výlet michalovských turistov: Nepriaznivé počasie, no napriek tomu vys
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM