Zuzana Ročeňová Rôzne

Nový digitálny mamograf na Zemplíne: Vyšetrovať ním chcú aj Michalovčanky

Na Zemplíne uviedli do užívania nový digitálny mamograf v hodnote približne 150 000 eur. Ten by mal zabezpečiť lepšiu detekciu malých nálezov v oblasti prsnej žľazy, nižšiu radiačnú záťaž či vyšší komfort pre pacientky.

Ilustračný obrázok k článku Nový digitálny mamograf na Zemplíne: Vyšetrovať ním chcú aj Michalovčanky
Zdroj: TASR

Nový mamograf sa nachádza v priestoroch Rádiologického oddelenia nemocnice vo Vranove nad Topľou. „Náš nový mamograf poskytuje vysokú rozlišovaciu schopnosť, čím vieme zabezpečiť lepšiu detekciu malých nálezov v oblasti prsnej žľazy. Získaný obraz si následne vieme upraviť z pohľadu jasu, kontrastu či zväčšenia. Jeho ďalšou výhodou je to, že má oproti pôvodnému prístroju oveľa nižšiu radiačnú záťaž a poskytuje vyšší komfort pre pacientky, ako aj pre obsluhujúci zdravotnícky personál,“ informovala primárka oddelenia Rádiológie Mariana Pirščová.

Vtedy 16 pacientok denne, teraz 15 za hodinu!

Dodala, že mamografické vyšetrenia prsníkov absolvujú vo Vranovskej nemocnici väčšinou v rámci prevencie ženy po dovŕšení 40. roku života. S pomocou nového prístroja by sa mali čakacie doby na spomínané vyšetrenie výrazne skracovať. „Na starom analogickom mamografickom prístroji sme dokázali vyšetriť približne 16 pacientok denne, s novým zariadením to bude 15 pacientok za hodinu,“ uviedla Pirščová.

Vyšetrovať chcú aj pacientky z Michaloviec

Zdravotnícke zariadenie má v pláne sprístupniť nové digitálne zariadenie aj pre ľudí zo susedných okresov. „Našou ambíciou je, aby sme u nás vyšetrovali aj pacientov napríklad zo Svidníka, Humenného, Michaloviec či Trebišova,“ povedal riaditeľ Vranovskej nemocnice Eugen Lešo.

Nový digitálny mamograf na Zemplíne.Vyšetrovať ním chcú aj Michalovčanky
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM