Zuzana Ročeňová Rôzne

Kruhový objazd stráži Zemplínčanka: Pár faktov, ktoré o soche určite neviete...

Na kruhovom objazde, ktorý spája Hollého, Okružnú a Moskovskú ulicu máme novú sochu zvodnej Zemplínčanky. Vyše päťmetrová mohutná konštrukcia pochádza z dielne michalovského sochára a rezbára.

Ilustračný obrázok k článku Kruhový objazd stráži Zemplínčanka: Pár faktov, ktoré o soche určite neviete...
Zdroj: Dnes24.sk

Pozornosti vodičom, ktorí prechádzajú spomínaným kruhovým objazdom určite neušla táto novinka. Autorom železnej sochy je rodený Michalovčan Ján Gonda.

Typická socha pre náš región

Ako nám Ján prezradil vypracovanie návrhu aj s detailnými rozmermi mu trvalo takmer tri dni a bolo okolo toho dosť práce. Nás zaujímalo prečo stvárnil práve zemplínsku ženu? „Mal som takú predstavu, aby to bolo niečo typické pre náš región. Ľudia túto sochu poznávajú z Pozdišovskej keramiky, keďže má také črty. Má typický zemplínsky čepiec a kroj.“ V strede sochy sa nachádza sklo, v ktorom je z nerezu zhotovené logo mesta Michalovce

„Socha je z čierneho železa a ma približne 3,8 metrov po krk, celkovo štyri metre. Pod ňou sa nachádza ešte podstavec,“ povedal Gonda. Celkovo s podstavcom dosahuje socha takmer päťmetrovú výšku a práce na nej si vyžiadali takmer 450 hodín.

A prečo Zemplínčanka? „Ja som jej meno nedával. Ľuďom sa páči a tak od nich dostala aj meno „Zemplínčanka“, dodal Ján.

Autobusár a vo voľnom čase sochár

„Na soche som pracoval predovšetkým sám, ale na to, aby to bolo pevné som mal odborného zvárača Gabriela Fedorčáka.“ Konečnú estetickú podobu kovovej Zemplínčanky prekonzultoval Gonda aj so známymi zemplínskymi výtvarníkmi Miroslavom Capovčákom a Jankom Kolesárom.

Kovovú sochu zhotovil Michalovčan bez nároku na honorár. Je rád, že mohol aj svojím umeleckým dielom skrášliť križovatku a mesto. Ján sa práci s kovom a drevorezbe nevenuje až tak naplno. Pracuje ako vodič prímestskej autobusovej dopravy a mnohí z nás ho stretávajú denno-denne. Vo voľnom čase sa však naplno venuje svojmu sochárskemu koníčku, ktorému je verný už dlhých 27 rokov.

Foto: Martina Králiková

Novinka na kruháči
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM