Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Nový školský rok je predo dvermi: Niektorých žiakov v Michalovciach čaká prekvapenie

Na prvý školský deň sa pripravujú žiaci stredných, základných ale aj materských škôl. Tisíce z nich čaká už v stredu príjemné prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku Nový školský rok je predo dvermi: Niektorých žiakov v Michalovciach čaká prekvapenie
Foto: Katarína Oravská

V stredu nastúpi na základné školy 4130 prvákov. Na stredné sa vyberie 470 študentov. Prvýkrát s podobnou inštitúciou sa stretne 950 detí v škôlke. Niektorých z nich čakajú vynovené priestory škôl.

Koľko prvákov nastúpi?

Svoje brány po dvoch mesiacoch letných prázdnin otvoria školy v stredu 2.septembra. „V novom školskom roku nastúpi v Michalovciach do prvého ročníka 470 prvákov,“ informovala hovorkyňa mesta Michalovce Iveta Palečková. Ako uviedla, počet nových žiakov v tomto školskom roku je takmer totožný s tým predchádzajúcim. „Do školských lavíc základných škôl zasadne spolu 4130 žiakov.“ Ani v materských školách sa podľa hovorkyne v našom meste v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom počet detí nezmení. „Materské školy privítajú v školskom roku 2015/2016 dohromady 950 škôlkárov.“

Počas leta opravili školy

Počas letných mesiacov prebiehali v školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta rôzne stavebné práce a opravy, ktoré realizovali Služby mesta Michalovce. „Na Základnej škole, J. Švermu 6 sa opravila strecha, vymenili sa okná na spájacej chodbe medzi telocvičňou a školskou budovou a obnovou prešla aj elektroinštalá­cia,“ uviedla hovorkyňa. Opravu strechy stihli stavbári aj v Základnej škole na Školskej ulici a pribudli tu aj zrenovované sociálne zariadenia.Čulý ruch bol počas prázdnin aj v Základnej škole na Komenského ulici. Po jarnej výmene okien prišli na rad výspravky omietok, obnova podlahy na spájacej chodbe a osadenie nových radiátorov. „V jedálni, na Základnej škole Pavla Horova, pribudli osobitné stravovacie priestory pre zamestnancov. Vynovená bola aj priľahlá chodba a sociálne zariadenia, ku ktorým sa dorobila nová kanalizačná prípojka,“ povedala hovorkyňa Palečková. Všetky spomínané stavebné práce sú financované z rozpočtu Mesta Michalovce.

Školy získavajú nový šat

V súčasnosti prebieha rekonštrukcia na základnej škole, ktorá sídli v dvoch budovách, na uliciach Mlynskej a Moskovskej. „Mesto získalo na jej realizáciu prostriedky z Regionálneho operačného programu vo výške 1 420 105,60 eur, pričom spolufinancovanie Mesta predstavuje čiastku 70 105, 28 eur,“ informovala Palečková. Súčasťou stavebných prác bude aj prístavba, v ktorej budú umiestnené štyri triedy ZŠ a jedna trieda prípravného ročníka MŠ. Pribudne aj oddychová miestnosť a nová jedáleň. Technické zhodnotenie objektov školy zníži ich energetickú náročnosť a zvýši hygienické a bezpečnostné štandardy budov. Objekt školy sa sprístupní aj imobilným osobám vybudovaním bezbariérových prístupov.

Mesto Michalovce má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti osem základných škôl, osem materských škôl a Základnú umeleckú školu.

Okrem nich sú v našom meste ešte školy v zriaďovateľskej pôsobnosti cirkví – Cirkevná základná škola sv. Michala, Cirkevná materská škola sv. Terezky, Cirkevná materská škola bl. Biskupa Vasiľa Hopku a tri súkromné základné umelecké školy.

Čítajte tiež:

V Michalovciach pribudnú kamery: Vieme, ktoré ulice budú pod drobnohľadom!

Základná škola v Michalovciach získava nový šat: Rekonštrukcia za viac ako jeden milión eur! FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM