Rôzne

Obec, ktorú preslávilo hrnčiarstvo: Vychutnajte si historické zábery z Pozdišoviec

Prinášame vám zaujímavé historické zábery z dediny ležiacej pri Michalovciach, ktorú preslávilo hrnčiarstvo. Tieto snímky z Pozdišoviec si nenechajte ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Obec, ktorú preslávilo hrnčiarstvo: Vychutnajte si historické zábery z Pozdišoviec
13
Galéria
Zdroj: Obec Pozdišovce

Hrnčiarstvo má v Pozdišovciach dlhú tradíciu. Kedysi hrnčiari z danej obce predávali svoje výrobky na chýrnych týždenných trhoch v Michalovciach, Sečovciach, Trebišove, Sárospataku, Veľkých Kapušanoch, Veľkom Bereznom, Sobranciach, Snine a inde. Priblížte si ich život a prácu na zaujímavých historických fotografiách, ktoré vám prinášame.

Aj v erbe

Legendárna pozdišovská keramika má najstaršiu tradíciu na Slovensku. A preslávila sa po celom svete. Spomínaná tradícia sa stala súčasťou kultúrneho dedičstva obce. Hrnčiar je dokonca i v jej obecnom erbe.

Podľa písomností je známe, že hrnčiari z Pozdišoviec najvýraznejšie reprezentovali a formovali keramické remeslo v širokej oblasti. A kedysi živilo celé rodiny. Typické výrobky s ľudovými vzormi z Pozdišoviec kedysi zaplavovali pulty obchodov či trhovísk.

Desiatky hrnčiarov

Rozmach zaznamenalo pozdišovské hrnčiarstvo v roku 1867. Vtedy tam podľa informácií od obce bolo až 61 hrnčiarov. Po druhej svetovej vojne sa život hrnčiarov podstatne zmenil, pretože bola spustená družstevná výroba.

Hrnčiarstvom v Pozdišovciach do istej miery žijú dodnes. A ako to vyzeralo kedysi, vám priblížime na zaujímavých historických fotografách z Pozdišoviec.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť život a prácu pozdišovských hrnčiarov na dobových fotografiách.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Dobové zábery: Takto zachytili život a prácu hrnčiarov v Pozdišovciach
13
Galéria
Zdroj: Obec Pozdišovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM