Rôzne

Obec pri Michalovciach sa preslávila hrnčiarstvom: Ukrýva však oveľa viac

V okolí Michaloviec nájdete zaujímavé miesta na letné výlety. Jedným z nich sú aj známe Pozdišovce. Čo v nich nájdete?

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Michalovciach sa preslávila hrnčiarstvom: Ukrýva však oveľa viac
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Typické výrobky s ľudovými vzormi z Pozdišoviec zaplavovali v minulosti pulty obchodov i trhovísk. No o hrnčiarstve svedčia už len dobové snímky a pamätné izby. V obci sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí sa venujú výrobe keramiky. Vidieť to aj počas akcie Harčarske dňi, ktoré obec organizuje.

Keď sa počas letných prázdnin rozhodnete túto dedinu navštíviť, nemali by ste vynechať aj jej pamiatky. Na niektoré z nich sme sa pozreli bližšie v našom článku.

Sirmajovský kaštieľ

Obec uvádza, že pochádza z roku 1648. Dal ho postaviť vtedajší podžupan Zemplínskej stolice Peter Sirmaj, ktorý ho ako jeden z najkrajších v stolici testamentárne určil za rodinné sídlo. Začiatkom i koncom 19. stor. bol prestavaný v klasicistickom a pseudogotickom slo­hu.

Vo vstupnom vestibule uvidíte pruské, v ostatných miestnostiach valené klenby s lunetami. Nad vchodom z nádvoria je umiestnený kamenný portál so sirmajovským erbom. Stavba stojí pravdepodobne na základoch hradu, spomínaného v 14. stor.

Kostol

Kostol má pôvodné gotické presbytérium. Spomína sa už v roku 1334 a neskôr, ako katolícky farský kostol s patrocíniom sv. Juraja. Od konca 16. stor. tu pôsobili kalvínski kazatelia, v polovici 17. stor. tu Sirmajovci založili evanjelický cirkevný zbor.

Značnou prestavbou podľa informácií od obce prešiel po veľkom požiari roku 1762. V interiéri je barokový oltár s kazateľnicou z 18. stor., krstiteľnica, organ z roku 1794 a náhrobné dosky a epitafy z rokov 1723 – 1776. Začiatkom 20. a 21. stor. bola uskutočnená rozsiahla rekonštrukcia veže. Jej súčasná výška je 34,4 metra.

Zemianska kúria

Podpivničená jednopodlažná stavba pochádza z rokov 1698–1701. Dali ju postaviť Sirmajovci a slúžila ako dom pre služobníctvo. Od roku 1922 tu sídlil Pozdišovský obvodný notársky úrad, neskôr miestny národný výbor, materská škola a detské jasle.

Podľa zverejnených informácií obce, je v súčasnosti sídlom obecného úradu, ktorý stavbu v roku 2000 rekonštruoval. Rekonštrukcia časti interiéru sa uskutočnila v rokoch 2010 a 2011. V budove je zriadená pamätná izba obce. Na budove je umiestnená pamätná tabuľa vojakom Sovietskej armády, ktorí obec oslobodili 29. novembra 1944.

Pozrite si nižšie vo fotogalérii archívne zábery, ktoré vznikli na michalovskom námestí, keď tam zavládla pozdišovská keramika.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Michalovčan sa venuje výrobe legendárnej keramiky. Aha, čo vzniklo na námestí
9
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM