Správy Rôzne

Objavili nelegálne skládky odpadu: Koho sú dielom? FOTO

Nelegálne skládky sú problémom väčšiny miest a obci na Slovensku a ako je vidieť na záberoch aj problémom mesta Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku Objavili nelegálne skládky odpadu: Koho sú dielom? FOTO
28
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

V meste Michalovce sú vytvorené podmienky ako správne nakladať s komunálnym odpadom, preto nie je podľa samosprávy dôvod na vytváranie nelegálnych skládok. Každý rodinný dom má nádobu na zmesový komunálny odpad, nádobu na bioodpad a farebne rozlíšené vrecia na triedený zber odpadu. Aj bytové domy na sídliskách sú vybavené nádobami na zmesový komunálny odpad, ako aj na triedený odpad.

Čo so stavebným odpadom?

V Michalovciach sú dva zberné dvory (na ulici Lastomírskej č. 2 a Partizánskej č. 55), kde môžu občania bezplatne doniesť odpad, ktorý sa im nezmestí do nádoby, ako skrine, koberce, sedacie súpravy, dvere a podobne. Na zberný dvor môžu bezplatne doniesť aj vytriedené zložky komunálneho odpadu ako papier, sklo, plasty, kovy, tzv. tetrapaky, elektroodpad, použité jedlé oleje, tuky a nebezpečný odpad, ktorý sa nachádza v domácnosti, ako sú zvyšky farieb, riedidiel, pesticídov, žiarivky a podobne.

Drobný stavebný odpad je odpad z bežných udržiavacích prác vykonávaných fyzickou osobou alebo pre fyzickú osobu, za ktorý sa platí miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a tento je potrebné uložiť na zbernom dvore na Lastomírskej ulici č. 2.

Kampaňový zber

„V roku 2020 sme začali s kampaňovým jarným a jesenným zberom objemného odpadu a biologický rozložiteľného odpadu priamo od vašich domov. Tento zber sa nám osvedčil, a preto sme s ním pokračovali aj v tomto roku,“ uviedlo mesto Michalovce s tým, že takto vyzbieraný odpad v prevažnej miere išiel na zhodnotenie a len v minimálnej miere skončil na skládke komunálneho odpadu.

„Touto cesto vyzývame občanov, aby nakladali s komunálnym odpadom v súlade so zákonom o odpadoch a všeobecne záväzným nariadením mesta o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta,“ zverejnila radnica.

Tieto právne predpisy riešia aj zodpovednosť za nezákonne umiestnený odpad a pri zistení pôvodcu nepovolenej skládky je možné v rámci priestupkového konania uložiť za priestupok pokutu do 1500 €. Nelegálne skládky majú viacero negatívnych dosahov na krajinu, biotu, ekonomiku a zdravie. „Našim cieľom nie je ukladať pokuty, ale chceme, aby naše mesto bolo čisté a zdravé.“

Na základe zmapovania poriadku v mesiaci apríl sa zistili tkonkrétne lokality nelegálnych skládok, kde je umiestnený v prevažnej miere komunálny odpad. Pozrite si FOTO.

OBRAZOM: Lokality nelegálnych skládok
28
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM