Veronika Ondo-Cholewová Správy

Objavte skrytý potenciál v sadoch Vihorlatu: Spoločné muštovanie? To sme tu ešte nemali!

Sady Vihorlatu chcú dať domácim i cezpoľným príležitosť na aktívne trávenie voľného času a vytváranie spoločných hodnôt. A to spoločným muštovaním.

Ilustračný obrázok k článku Objavte skrytý potenciál v sadoch Vihorlatu: Spoločné muštovanie? To sme tu ešte nemali!
Zdroj: facebook.com/sadyvihorlatu

Zužitkovať ovocie zo stromov v obecnom ovocnom sade v obci Podhoroď v okrese Sobrance chcú dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) okolo aj v komunitnej dobrovoľnej muštárni. Vzniknúť má v suteréne miestneho kultúrneho domu. Ako za OZ informoval Matej Mucha, cieľom aktivity je sprostredkovať miestnym „skrytý potenciál ovocia“ a vytvoriť v regióne tradíciu muštovania.

Spoločné muštovanie

„Gazdovskú muštáreň v obci Podhoroď nebudeme užívať sami, v prvom rade bude priestorom pre výrobu ovocných štiav pre všetkých záujemcov, za dobrovoľný príspevok. Muštovanie radi predvedieme, naučíme záujemcov pracovať s používanými mechanizmami,“ priblížil s tým, že prvým väčším podujatím, ktoré sa má v muštárni uskutočniť, bude spoločné muštovanie na jeseň, počas verejného samozberu ovocia v miestnom obecnom ovocnom sade.

OZ sa o obecné ovocné stromy, v minulosti obhospodarované miestnym poľnohospodárskym družstvom, stará od začiatku roka 2020. Za dva roky odpracovalo v obecnom sade 40 dobrovoľníkov spolu 900 hodín dobrovoľníckej prá­ce.

Sady Vihorlatu

„Aj vďaka finančnej podpore rôznych nadácií zrevitalizovali 1,5 hektára sadov a sprístupnili 90 starých stromov, ktoré po rokoch zarodili, vysadili 20 nových stromov zaujímavých odrôd,“ ozrejmil za dobrovoľníkov Juraj Senič s tým, že myšlienkou projektu Sady Vihorlatu je dať domácim i „cezpoľným“ príležitosť na aktívne trávenie voľného času a vytváranie spoločných hodnôt.

Prečítajte si aj:

Návštevníci Podhorode

Časť vypestovaného ovocia rozdávajú školám a domovom sociálnych služieb v okolí, zo zvyšnej produkcie vyrábajú mušt, ktorý ponúkajú darcom ako odmenu za finančné príspevky. OZ tiež okrem brigád organizuje pre širokú verejnosť kurzy s tematikou pestovania a starostlivosti o ovocné stromy.

„Teším sa, že sa mladí v obci snažia obnoviť niekdajší potenciál produkcie ovocia. Tieto činnosti, okrem posilňovania domácich vzťahov, k nám privádzajú nových návštevníkov a rozširujú povedomie o našom regióne,“ skonštatoval starosta Podhorode Anton Hricko.

Pozrite si nižšie VIDEO.

Zo sveta Zemplína

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM