Zuzana Ročeňová Rôzne

Obloha nad Michalovcami pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta

V piatok predpoludním sa hlavy ľudí otáčali smerom k oblohe viac ako inokedy. Aj Michalovčanom sa naskytol nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad Michalovcami pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes ráno o 9:45 sa nad Michalovcami začalo pomaly stmievať, hoci bol jasný slnečný deň. Ľudí von vylákal nevšedný úkaz, na ktorý treba čakať roky. Zatmenie Slnka, kedy nad Michalovcami Mesiac zakryl až 65,6 percent jeho plochy, vyvrcholilo o 10:54.

Michalovčania boli nadšení

Príležitosť, vidieť toto krásne vesmírne divadlo, si nenechali ujsť ani desiatky Michalovčanov všetkých vekových kategórií, ktorí ho mali možnosť sledovať na Námestí osloboditeľov, cez špeciálny ďalekohľad. Práve tam im bol k dispozícií aj pracovník Hvezdárne v Michalovciach.

„Počasie sa vydarilo a stojí zato sa na to pozrieť, tak skoro sa to nezopakuje. Hoc to nie je úplne zatmenie, mne osobne sa to páčilo,“ zhodnotil Michalovčan Milan (42).

Na svoje si prišli aj žiaci michalovských základných škôl. „Cez ďalekohľad je to ozaj veľmi dobre vidno. Škoda, že to trvá len pár minút,“ povedala Šimon (13), ktorý sa na námestie vybral v sprievode svojich spolužiakov a učiteľky.

Na ďalšie zatmenie si počkáme

„Syn sa zaujíma o astronómiu, takže toto hoci len čiastočné zatmenie Slnka sme si nemohli nechať ujsť. Chválim nápad dotiahnuť na námestie ďalekohľad z našej hvezdárne. Myslím, že hlavne pre detí, ale aj pre nás dospelých to bolo celkom príjemné spestrenie dňa,“ poznamenala Petra (35).

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026.

To, ako zatmenie Slnka nad naším mestom sledovali Michalovčania, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na rocenova@global24.sk, radi ich zverejníme!

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Zatmenie Slnka nad Michalovcami zaujalo desiatky ľudí
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM