Rôzne

Oceliareň v Strážskom má problém: Fabrike zadržiavajú peniaze vo výške ročných miezd všetkých zamestnancov!

Prevádzku východoslovenskej oceliarne Slovakia Steel Mills (SSM) sprevádzajú problémy. Na dnešnej tlačovej konferencii v Strážskom o tom informovalo vedenie spoločnosti. Dôvodom má byť zadržiavanie nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) zo strany štátu vo výške približne štyri milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Oceliareň v Strážskom má problém: Fabrike zadržiavajú peniaze vo výške ročných miezd všetkých zamestnancov!
Zdroj: TASR

V systéme uplatňovania DPH dosahuje spoločnosť SSM pravidelne nadmerné odpočty. Dôvodom je vysoký objem výroby, ktorý je založený na domácom nákupe materiálu, tovarov a služieb s nárokom na odpočet DPH. Predaj jej oceliarskych výrobkov smeruje do krajín Európskej únie (EÚ), ako aj mimo nej.

„Napriek tomu, že tieto fakty si správca dane overil pri početných daňových kontrolách, boli zo strany daňového úradu pre vybrané daňové subjekty k uplatneným nadmerným odpočtom za obdobie roka 2013 otvorené štyri daňové kontroly s celkovou výškou zadržiavaného nadmerného odpočtu štyri milióny eur,“ informovala mediálna poradkyňa spoločnosti Helena Tomková.

Suma predstavuje ročný objem miezd všetkých zamestnancov

„Tento výpadok finančných prostriedkov nám komplikuje odberateľsko-dodávateľské vzťahy a ohrozuje finančné toky našej fabriky,“ vysvetlil predseda predstavenstva SSM Alexander Urban. Dodal, že správca dane zadržiava východoslovenskej fabrike finančné prostriedky predstavujúce ročný objem miezd všetkých tamojších zamestnancov.

Oceliareň by v tejto súvislosti privítala čo najrýchlejšie vrátenie prostriedkov zo strany štátu. „Cash-flow potrebujeme ako na prevádzku, tak aj na naše investície. Myslím si, že zadržiavanie nadmerného odpočtu vo výške štyri milióny eur je neprimerané,“ poznamenal finančný riaditeľ SSM Patrik Ivanišin.

Prepúšťať neplánujú

Zamestnanosť vo fabrike zatiaľ podľa Urbanových slov ohrozená nie je. „My v žiadnom prípade neplánujeme prepúšťať ľudí, máme svoje programy, musíme ale nemilosrdne optimalizovať a investovať do technologického zariadenia, ktoré nám umožní uvádzať na trh produkty s pridanou hodnotou. Musíme teda financovať naše projekty a udržať konkurencieschop­nosť.“

SSM v skratke

Spoločnosť SSM začala výrobu stavebnej ocele pri meste Strážske v roku 2011. Jej produkcia pozostáva z betonárskej rebierkovej ocele v tyčiach, vo zvitkoch a z valcovaného drôtu vo zvitkoch. V súčasnosti zamestnáva celkovo 480 pracovníkov.

Fabrike zadržiavajú peniaze vo výške ročných miezd všetkých zamestnancov
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM