Veronika Ondo-Cholewová Správy

Očkovanie proti osýpkam v michalovskej nemocnici: Tieto info je dobré vedieť

Michalovská nemocnica nám prezradila informácie týkajúce sa očkovania proti osýpkam v jej zariadení. Prinášame vám ich v jednom balíku.

Ilustračný obrázok k článku Očkovanie proti osýpkam v michalovskej nemocnici: Tieto info je dobré vedieť
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia charakterizované komplikáciami, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.

Ako sa prejavuje ochorenie?

Ochorenie sa prejavuje nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Zvyšuje sa telesná teplota, na sliznici vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Pri vysokej teplote sa objavuje vyrážka, najskôr za ušami, potom na tvári, trupe, končatinách, do štyroch dní na celom tele.

Očkovanie

„Očkovanie dospelých proti osýpkam nie je hradené zo zdravotného poistenia. Jeho cena vrátane výkonu zdravotníka je 13,73 eur s DPH,“ uviedli z michalovskej nemocnice v súvislostí s očkovaním dospelých ľudí v ich zariadení. Zároveň však doplnili, že ak sa človek (dospelý/dieťa) dostane do kontaktu s nakazeným, teda je v priamom ohrození a pod., alebo očkovanie dostane nariadením/prí­kazom, vtedy je táto služba s vakcínou pre neho bezplatná.

Informácie o očkovaní proti osýpkam u detí si môžete bližšie zistiť u detského obvodného lekára, pretože podľa určitých podmienok to je hradené zdravotnou poisťovnou a závisí to od veku dieťaťa a očkovacej schémy.

V michalovskej nemocnici sa môžu ľudia informovať o očkovaní proti osýpkam v ambulancii cestovnej medicíny od pondelka do piatka v čase od 7:30 do 12:30 hod. alebo na tel. 056/641 6809. Po­radia vám tiež na infektologickej ambulancii od pondelka do piatka od 12:30 do 15:30 hod. alebo na tel. 056/641 6904.

Rizikové skupiny

Michalovská nemocnica informovala, že medzi rizikové skupiny patria neočkované deti /ak rodič odmietne dať dieťa zaočkovať/, tie, ktoré nemajú v zdravotnej dokumentácii záznam o prekonaní ochorenia alebo záznam o očkovaní proti osýpkam alebo tie, ktoré ešte nedosiahli určený vek očkovania (prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v 11. roku života).

Ďalej podľa informácií od michalovskej nemocnice medzi rizikové skupiny patria aj dospelé osoby, ktoré nemajú v zdravotnej dokumentácii záznam o prekonaní ochorenia alebo záznam o očkovaní proti osýpkam.

Michalovská nemocnica upozorňuje aj na dospelých, narodených medzi rokmi 1969 až 1985 (vek 33 až 49 rokov), z dôvodu možnej nestability vakcín. Riziko predstavujú tiež podľa nemocnice neočkované komunity, a to prípade, ak dôjde k importu osýpok.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM