Rôzne

Okolie Michaloviec ukrýva pozoruhodné pamiatky. V ktorých obciach ich nájdete?

Región dolný Zemplín ponúka okrem prírodných krás aj zaujímavé stavby a technické pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Okolie Michaloviec ukrýva pozoruhodné pamiatky. V ktorých obciach ich nájdete?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Unikátne mosty, lesná železnica či vodné mlyny. Aj takéto stavby nájdete v obciach v okresoch Michalovce a Sobrance.

Raritný lanový most v Ptrukši

Most spája obce Boťany a Ptrukša cez Latoricu a je v prevádzke od roku 1968. Most postavili v 50. rokoch minulého storočia obyvatelia obce vlastnými rukami. Skracovali si ním cestu do práce na železničnú prekládkovú stanicu v Čiernej nad Tisou. Cesta cez pozemné komunikácie je o 45 kilometrov dlhšia. Most je dlhý vyše 50 metrov pozostáva z drevených dosák. Visí na oceľových lanách vo výške sedem metrov nad riekou Latorica. Svojej popularite sa teší aj dnes, využívajú ho cyklisti a turisti zo Slovenska, Maďarska, Česka aj Ukrajiny.

Úzkokoľajka v Remetských Hámroch

Asi pred 100 rokmi sa začali zapisovať do histórie kraja pod Vihorlatom lesné úzkokoľajné železnice. Pomáhali zvážať drevo z karpatských lesov, drevené uhlie či železiarske výrobky. Ich prevádzka pokračovala až do 70-tych rokov 20. storočia. Najdlhšia trať merala 43 kilometrov a viedla z Michaloviec cez Remetské Hámre až na Morské oko. V celých Karpatoch bolo vybudovaných 10-tisíc kilometrov lesných železničiek. Úzkokoľajka lesnej železnice tzv. „drevenka", spočiatku slúžila na odvoz panstva na loveckú chatu pri jazere Morské oko. Až neskôr ju využívali na zvoz dreva na pílu v Remetských Hámroch. V rokoch 1922 až 1924 bola trať zrekonštruovaná a predĺžená až do Michaloviec.

Pivnice v Tokajskej oblasti

Tufové podzemné pivnice sa nachádzajú v obciach Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa a Viničky. Gazdovské pivničky v obci Veľká Tŕňa predstavujú súbor 33 kamenných portálov. Stredoveké pivnice z 15. storočia boli vyhĺbené do krehkého ale pevného kameňa tufu. Pivnice sú na zozname Národných kultúrnych pamiatok Slovenska. Pôvodne slúžili ako úkryt pred nájazdmi vojakov Osmanskej ríše. Dnes slúžia ako jedinečná forma skladovania a dlhoročného dozrievania vína s konštantnou teplotou v priebehu celého roka. Na klenbách pivníc sa vytvára odparovaním vína z drevených sudov ušľachtilá pleseň Cladosporium cellare na báze penicilínu., ktorá dodáva vínu jeho nezameniteľnú chuť.

V obci Viničky sa nachádza aj železný nitovaný most cez rieku Bodrog. Cestný most je dhý 157 metrov a spája obec Viničky a Stredu nad Bodrogom.

Vodné mlyny

V súčasnosti sú vodné mlyny v obciach Vyšná Rybnica, Hnojné, Jenkovce a v Ruskovciach aj vodná píla národnými kultúrnymi pamiatkami kvôli zachovanej originálnej architektúre a dômyselným technickým zariadeniam. Z pôvodného mlyna v Ruskovciach sa zachovala turbína, ktorá sa čiastočne využíva ako súčasť malej vodnej elektrárne. Mlyn v Pozdišovciach pochádza z obdobia približne 1. tretiny 19. storočia a je chránenou technickou pamiatkou. Vodný mlyn vo Vyšnej Rybnici bol postavený v roku 1947. Ani jeden z mlynov sa v súčasnosti nevyužíva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM