Správy Rôzne

Okres Michalovce od pondelka podľa covid semaforu

Od pondelka 14. júna bude na Slovensku okres Michalovce v žltej farbe. Aké opatrenia platia?

Ilustračný obrázok k článku Okres Michalovce od pondelka podľa covid semaforu
Zdroj: Dnes24.sk

Čo nás zase čaká v okrese Michalovce? Od pondelka 14. júna bude totiž na Slovensku šesť okresov v zelenej farbe (stupeň monitoringu), 49 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti) a 19 okresov bude oranžovej farby (II. stupeň ostražitosti).

V ružovej fáze (I. stupeň varovania) budú tri okresy a dva okresy budú červené (II. stupeň varovania). Žiadny okres nie je bordový ani čierny.

A čo Michalovce?

V Košickom kraji budú mať žltú farbu aj okresy Košice a Košice-okolie, Rožňava a Trebišov. Oranžové budú tri okresy, Gelnica, Sobrance a Spišská Nová Ves.

Okres Michalovce bude naďalej žltej farby, teda v prvom stupni ostražitosti.

Reštaurácie a terasy

Okrem už známych opatrení začnú v pondelok platiť aj novinky. V zelených a žltých okresoch sa kapacitné obmedzenie jedna osoba na 15 štvorcových metrov už na obchodné prevádzky vzťahovať nebude.

Mení sa tiež podmienka dvojmetrového rozstupu medzi stolmi vzťahuje len na interiér reštaurácií, nie na letné terasy.

Pre niektoré druhy prevádzok sú však stále v platnosti iné druhy kapacitných obmedzení, napríklad maximálny počet osôb pri stole v prevádzkach verejného stravovania.

V prípade hromadných podujatí v michalovskom okrese bude po novom platiť okrem antigénových a RT-PCR testov aj LAMP test (kloktací test). Postačí, ak budete mať v dobe začiatku podujatia 12-hodinový LAMP, antigénový alebo PCR test. Toto podľa vyhlášky platí pre tzv. jednorázové podujatie. „Za jednorazové podujatie možno považovať podujatie bez konzumácie pokrmov a nápojov s maximálnou dĺžkou 48 hodín,“ uvádza vyhláška.

Ak vás baví ešte korona

Opatrenia pre okres Michalovce

  • V interiéroch (vrátane MHD) stačí nosiť rúško, šál alebo šatku.
  • V obchodných prevádzkach neplatia kapacitné obmedzenia.
  • Povolená je konzumácia v interiéroch reštaurácií, pri jednom stole môžu sedieť šiesti ľudia alebo osoby z jednej domácnosti.
  • Umelé kúpaliská maximálne 50 % kapacity
  • Wellness centrá a akvaparky môžu byť využívané na 50 % svojej kapacity, maximálne však 500 návštevníkov. Vo vnútorných častiach je potrebný negatívny test. Povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu možno nahradiť potvrdením o očkovaní.
  • Fitness centrá maximálne 30 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 metrov štvorcových.
  • V múzeách a galériách sa môže prehliadky zúčastniť 30 osôb.
  • Oslavy, svadby, kary, večierky a podobné podujatia v interiéri sú umožnené pre maximálne 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb. Pri vstupe je potrebný negatívny test.
  • Divadelné, hudobné a filmové prevádzky – sedenie v interiéri maximálne 50 % kapacity (najviac 250 ľudí), sedenie v exteriéri maximálne 75 % kapacity (najviac 500 ľudí), pre státie maximálne 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri.
  • Pre hromadné podujatia platí maximálna kapacita 50 % sediacich návštevníkov v interiéri alebo 75 % v exteriéri (maximálne do počtu 250 zákazníkov v interiéri a 500 v exteriéri). Státie zákazníkov do 100 osôb v interiéri alebo 250 v exteriéri. Evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka.
  • Pri ubytovaní v hoteloch a penziónoch nie je obmedzená kapacita izieb.

Foto: ilustračné

Viac správ z mesta

Nečítajte len o korone. Spravte si lepšiu chuť s našou jahodovou galériou.

Samozber jahôd na plantáži v michalovskej mestskej časti
10
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM