Ondrej Petričko Kultúra

Oslavy storočnice Gorazda Zvonického: Na slávnosti odhalia ulicu, predstavia známku aj knihu

Oslavy nedožitej storočnice Gorazda Zvonického začínajú už v sobotu, pri tejto príležitosti uzrie svetlo sveta nová michalovská ulica, kniha o G. Zvonickom, príležitostná poštová známka a bude otvorená aj pamätná izba na počesť tohto významného rodáka.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy storočnice Gorazda Zvonického: Na slávnosti odhalia ulicu, predstavia známku aj knihu
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Michalovce vyhlásilo rok 2013 Rokom Gorazda Zvonického. „V tomto roku si pripomíname sto rokov od narodenia významného básnika, prekladateľa, pedagóga, kňaza, misionára a nášho rodáka Andreja Šándora, známeho pod umeleckým menom Gorazd Zvonický. Počas celého roka sa uskutočňujú v Michalovciach rôzne sprievodné kultúrne podujatia pri ktorých si na tohto významného rodáka spomíname a bližšie sa oboznamujeme s jeho životom a dielom,“ vysvetlila Iveta Palečková, hovorkyňa primátora a MsÚ.

Odhalia ulicu Andreja Šándora

Vyvrcholením osláv nedožitých stých narodením je slávnosť, ktorú pripravilo mesto v spolupráci s Občianskym združením Močarany, Saleziánmi don Bosca, DMS a Maticou slovenskou, Zemplínskou knižnicou Gorazda Zvonického a Zemplínskym múzeom. Slávnosť sa koná v sobotu pri Kostole Svätého Gorazda a spoločníkov na Močarianskej ulici v Michalovciach. „Začiatok slávnostnej udalosti sa bude niesť v znamení odhalenia ulice pomenovanej po Andrejovi Šándorovi, so začiatkom o 9.30 hod.,“ priblížila hovorkyňa.

Pri príležitosti spomienky na Gorazda Zvonického sa v Močaranoch o 10.00 hod. sa uskutoční slávnostná svätá omša, celebrovaná košickým arcibiskupom Mons. Bernardom Boberom. „Po jej skončení bude predstavená kniha Gorazd Zvonický – básnik pravdy a krásy autora Ernesta Sirochmana, ktorú pri tejto príležitosti vydáva Mesto Michalovce.“

„O takýchto ľuďoch treba hovoriť, ich životné dielo treba približovať čo najväčšiemu okruhu záujemcov, učiť sa z neho i inšpirovať sa ním. Robíme to pri príležitosti jeho nedožitých stých narodenín, robíme to ako prejav nášho obdivu, našej úcty k nemu i ako prejav našej vďačnosti za umelecké i mravné posolstvo, ktoré nám svojím životom i dielom zanechal,“ povedal v úvode knihy o G. Zvonickom primátor Michaloviec Viliam Zahorčák.

G. Zvonického si uctia aj známkou a pamätnou izbou

Súčasťou osláv bude aj predstavenie príležitostnej poštovej známky, ktorú si záujemcovia budú môcť zakúpiť priamo na mieste aj s originálnou pečiatkou.

V budove bývalej materskej školy, ktorú navštevoval aj Andrej Šándor, bude otvorená pamätná izba s fragmentmi z jeho života. Jej otvoreniu predchádzali každoročné podujatia farského spoločenstva, ktoré pripravovalo vo sviatok sv. Gorazda akadémie a stretnutia v duchu odkazu Gorazda Zvonického. „Tieto stretnutia rodákov boli malou slávnosťou pre všetkých, v srdci si odnášali krásne spomienky a duchovné zážitky a ich snahy sa zavŕšili zriadením Pamätnej izby Gorazda Zvonického,“ uzavrela hovorkyňa.

Foto: mesto Michalovce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM