Tomáš Šuhajda Rôzne

Paraglidista Peter Horvát o letoch Zemplínom: Toto sú zážitky, z ktorých vám padne sánka

Paraglidista nie je počas svojich letov nikdy sám. Spoločnosť mu robia aj páni týchto priestorov – vtáctvo a jeho reakcie na nových kolegov vo vzduchu sú šokujúce!

Ilustračný obrázok k článku Paraglidista Peter Horvát o letoch Zemplínom: Toto sú zážitky, z ktorých vám padne sánka
Zdroj: YouTube.com

Humenský rodák žijúci v Michalovciach Peter Horvát je vášnivým paraglidistom. Spojil to aj so svojou ďalšou záľubou – videom a výsledkom je jedinečná séria jeho letov Zemplínom zavesená na Youtube. Fascinujúce sú však aj jeho zážitky.

„Naše lietanie úzko súvisí s vtákmi. Tie nám totiž ukazujú kde sú stúpavé prúdy teplého vzduchu tým, že i oni ich využívajú na šetrenie síl, aby nemuseli mávať krídlami a pri love sa zdržujú v nich krúžením a stúpaním. Oni to robia inštinktívne, majú to v sebe dané. Naopak, človeku je lietanie neprirodzené,“ vysvetľuje Peter Horvát.

Dravec pánom nad Vinianskym hradom

Peter spomína, ako pred niekoľkými rokmi pri lietaní vo svahotermike nad Vinianskym hradom sa k nemu priblížil asi na 10–15 m veľký vtačí dravec (pravdepodobne Myšiak hôrny) a v pazúroch držal práve uloveného malého hlodavca, z ktorého ešte kvapkala krv. „Asi minútu takto letel popri mne, občas hodil pohľad striedavo na mňa a na hlodavca a kopíroval smer môjho letu. Uvedomil som si, že asi najpravdepodob­nejšie vysvetlenie jeho počínania je to, že mi ukazuje, kto tu je pánom. Potom odletel preč, pristál v lese,“ hovorí o silnom zážitku paraglidista a dodal, že neskôr sa ten istý dravec k nemu ešte vrátil, ale už bez hlodavca, no s ďalším dravcom.

S husami vo formácii nad Zemplínskou šíravou

Fascinujúci zážitok z lietania má aj s divými husami, ktoré práve na jeseň odlietali a tvorili veľké kŕdle nad Zemplínskou šíravou. Leteli vo výške asi 500 m. „Napadlo ma, že sa na nich pozriem zblízka, naštartoval som svoj motorový paraglajd a o pár minút som bol pri nich. Bol som prekvapený, že sa vôbec nevyplašili, tak som zamieril k prvej vedúcej husi a letel asi 20 metrov vedľa nej.“ Jeho prekvapenie vyvrcholilo keď zistil, že ho všetky husi v kŕdli nasledujú, keďže pri zmene ho kopírovali!

„Pri oboch zážitkoch som sa osobne presvedčil o tom, že som svojim lietaním nielenže neohrozil vtákov, oni nemali najmenšiu snahu utekať, alebo na mňa útočiť. Pocítil som pred nimi, živou a neživou prírodou vôbec, pocit pokory a spolupatričnosti s ňou,“ dodal paraglidista zo Zemplína Peter Horvát.

VIDEO: Viniansky hrad očami paraglidistu počas babieho leta 2013

Paraglidista Peter Horvát o letoch Zemplínom: Toto sú zážitky, z ktorých vám pad
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM