Krimi

Pašovanie na východe: Letia pesticídy, cigarety, alkohol i drevené palety

Cez hranice to stále skúšajú. Spolu 19 prípadov porušení colných a daňových predpisov zaznamenali príslušníci finančnej správy (FS) z Colného úradu Michalovce počas.

Ilustračný obrázok k článku Pašovanie na východe: Letia pesticídy, cigarety, alkohol i drevené palety
Zdroj: TASR

Počas uplynulého týždňa (24. – 30. 5.) sa okrem medializovaného prípadu záchytu 340.000 kusov cigariet pod nákladom železnej rudy na železnici zaistili vo väčšom množstve i nepovolené pesticídy či drevené palety. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Na ochranu rastlín?

„Okrem už ‚tradičných‘ komodít, akými sú cigarety a alkohol, zaujal prípad pokusu ukrajinského vodiča kamióna, ktorý sa v piatok (28. 5.) tesne po polnoci cez hraničný priechod Vyšné Nemecké pokúsil na územie Slovenska prepašovať u nás nedovolené prípravky na ochranu rastlín,“ priblížila s tým, že malo ísť o deväť litrov fungicídov ukrytých v kabíne kamióna pod posteľou a 60 kilogramov práškových insekticídov ukrytých v bočných odkladacích priestoroch a vonkajšej zadnej časti kabíny.

Vyšetrovateľ Kriminálneho úradu FS už voči ukrajinskému vodičovi začal trestné stíhanie pre prečin porušovania predpisov o obehu tovaru v styku s cudzinou. „Prípad bol realizovaný v superrýchlom konaní a Ukrajincovi bol súdom uložený trest vyhostenia z územia SR na dobu 30 mesiacov,“ doplnila Nimrichterová.

Koronavírus

Drevené palety možno zničia

Na rovnakom hraničnom priechode tiež FS v dvoch prípadoch pozastavila prepustenie do navrhovaného colného režimu spolu 871 kusov drevených paliet, pri ktorých je podľa Nimrichterovej „dôvodné podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva“. „V prípade, že sa podozrenie potvrdí, bude tento tovar zničený, respektíve poskytnutý na humanitárne účely,“ ozrejmila.

Spomedzi 19 porušení právnych predpisov, ktoré michalovskí colníci v uplynulom týždni zaznamenali, ich 15 evidujú na hraničných priechodoch, štyri vo svojom územnom obvode. „Trinásťkrát to bol pokus o prepašovanie cigariet a alkoholu v batožine cestujúcich,“ konkretizovala Nimrichterová s tým, že tri „vnútrozemské“ prípady súviseli s neevidovaním tržieb do registračných pokladníc.

Z hraníc Ukrajiny

Colníci odhalili poriadny úlovok: Riešia to už kriminalisti
3
Galéria
Zdroj: Colný úrad Michalovce

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM