Zuzana Ročeňová Iné športy

OBRAZOM, novoročný výlet turistov na Sninský kameň: Michalovčanov potrápilo zlé počasie

Uplynulý víkend sa členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista zúčastnili prvej tohtoročnej túry. Svoje premiérové tohtoročné kroky namierili na Morské oko a z neho na vrchol Sninského kameňa.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM, novoročný výlet turistov na Sninský kameň: Michalovčanov potrápilo zlé počasie
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí už 46. ročník zimného výstupu na Sninský kameň zorganizovalo Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach, ako pokračovatelia jedného z najstarších podujatí v regióne. Turistický výstup na Sninský Kameň sa organizuje už od roku 1969

Výstup na perlu Vihorlatských vrchov

Okolo 150 študentov GPH so svojimi profesormi vrátane početnej skupiny našich turistov začali túru zo zasneženého parkoviska Krivec (562 m n. m.) pod Morským okom, nie veľmi strmým stúpaním. Prešli popri zrekonštruovanom novom prístrešku s netradičným názvom – Kozmodrom.

„Morské oko (618 m n. m.) štátna prírodná rezervácia s piatym stupňom ochrany vzniklo pravdepodobne pri častých zemetraseniach mohutnými zosuvmi do údolia. Nazývané je tiež veľké Vihorlatské jazero, ktoré sa ukrývalo pod hojnou vrstvou bielučkého snehu,“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce. Priemerná hĺbka jazera je okolo 25 m a rozloha cca 14 ha. Prešli povedľa bývalej poľovníckej chaty grófky Wanderbildtovej a v závere Morského oka nastúpili už na strmšie stúpanie.

Turistov potrápilo počasie

„Sninský kameň (1006 m n. m.), tektonická kryha zo zbytkov vypreparovaných lávových prúdov, za priaznivého počasia s výborným kruhovým rozhľadom, bol však teraz na výhľady skúpy,“ povedal Hasák. Nebol však skúpy na vietor, či mokrý sneh. Čím nižšie sa schádzalo menil sa aj sneh na hustý dážď.

„Počasie nás nepotešilo, ba poniektorí zle zaodetí aj premokli, keďže sa nedržali hesla, že turistovi nevadí zlé počasie ale zlá výstroj,“ doplnil Hasák.

Foto: archív KST Turista

Novoročný výstup michalovských turistov
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM