Samospráva

Petícia súvisiaca s parkovaním v Michalovciach: Už ju odovzdali na magistrát!

Aktivisti na petíciu získali zhruba 3 600 podpisov. Odovzdali ju už na mestský úrad. Prečítajte si aj reakciu z radnice.

Ilustračný obrázok k článku Petícia súvisiaca s parkovaním v Michalovciach: Už ju odovzdali na magistrát!
Zdroj: Dnes24.sk

Občianski aktivisti v Michalovciach, ktorí ešte v júli tohto roka rozbehli petíciu k pripravovanému riešeniu parkovania v meste, získali približne 3600 podpisov. Ich cieľom je, aby v meste nevyberala poplatky za parkovanie súkromná obchodná spoločnosť, ale aby bola táto činnosť výlučne v správe mesta. Informoval o tom spoluorganizátor petície a člen petičného výboru Milan Potocký.

Čítajte tiež: Mesto iniciovalo kontrolu zariadenia Freedom: Radnica hovorí o zistení nesúladu

Odovzdali ju na radnicu

Pod petíciu sa podpísalo 2200 obyvateľov s trvalým pobytom v meste. „Dali sme priestor aj obyvateľom z okresu Michalovce a okolia, pretože sú to ľudia, ktorí dochádzajú do mesta za prácou. Nemajú tu trvalý pobyt, ale tu žijú a parkujú,“ vysvetlil Potocký s tým, že na on-line petíciu zareagovalo približne 540 ľudí.

Petíciu odovzdali aktivisti na mestský úrad. „Je adresovaná nielen vedeniu, ale aj poslancom,“ doplnil s tým, že ich cieľom je, aby mesto a poslanecký zbor prehodnotili svoje rozhodnutie, ktoré schválili v júni tohto roka. Ide o vytvorenie akciovej spoločnosti Mestský parkovací systém s firmou EEI, v ktorej by mesto bolo menšinovým akcionárom.

Mesto sa petíciou zaoberá

Petičiari chcú, aby výber parkovného zostal v správe mesta. „Ako príklad udávame aj to, že sú mestá na Slovensku, kde výber parkovného zabezpečujú len samosprávy a tieto spoločnosti sú ziskové,“ vysvetlil Potocký s tým, že na takomto princípe funguje napríklad mesto Trenčín. „Argumenty, že len súkromný investor dokáže zabezpečiť výber parkovného tak, aby to bolo v zisku, neobstoja,“ dodal. Organizátori petície sa nebránia otvorenej diskusii s mestom.

Ako uviedla hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková, mesto sa petíciou zaoberá. „Ak bude spĺňať všetky legislatívne náležitosti, predložíme ju na rokovanie mestského zastupiteľstva,“ dodala. V Michalovciach sa parkovné nevyberá od roku 2014.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM