Ondrej Petričko Samospráva

Pocta Andrejovi Šándorovi: V Michalovciach pribudne nová ulica

Kúsok Močarianskej ulice sa onedlho premenuje na ulicu Andreja Šándora. Rozhodli o tom poslanci na ostatnom mestskom zastupiteľstve. Michalovčania tak vzdajú poctu významnému rodákovi, ktorý by tento rok oslávil 100. narodeniny.

Ilustračný obrázok k článku Pocta Andrejovi Šándorovi: V Michalovciach pribudne nová ulica
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Rok 2013 vyhlásilo mesto Michalovce za Rok Gorazda Zvonického pri príežitosti 100. výročia jeho narodenia. V tomto roku plánuje mesto niekoľko podujatí, vydať knihu o živote, diele a pôsobení G. Zvonického a takisto pomenovať po ňom jednu z ulíc. Mestské zastupiteľstvo návrh VZN schválilo a tak sa časť ulice Močarianskej premenuje na ul. Andreja Šándora.

Tabuľu odhalia onedlho

V Michalovciach už ulica Gorazda Zvonického existuje a tak sa rozhodli pomenovať ulicu aj v jeho rodných Močaranoch (mestská časť Michaloviec), tentoraz jeho vlastným menom. Ulička v Močaranoch, na ktorej sa nachádza Saleziánsky kostol sv. Gorazda a spoločníkov, v jeho blízkosti budova bývalej materskej školy a futbalové ihrisko za kostolom, sa bude volať ul. Andreja Šándora.

Ulica Andreja Šándora bude realitou už čoskoro. „V júni alebo júli, ten termín ešte spresníme, by sme radi aj za prítomnosti vysokých predstaviteľov katolíckej cirkvi na tejto ulici slávnostne odhalili tabuľu s názvom ulice Andreja Šándora,“ prezradil primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák.

Gorazd Zvonický, vlastným menom Andrej Šándor sa narodil v roku 1913 v Močaranoch. Bol to básnik katolíckej moderny, katolícky kňaz, pedagóg, prekladateľ a významný exilový pracovník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM