Ondrej Petričko Rôzne

Riskantná cesta žiab kvôli páreniu: Životy im pred autami zachraňujú aj žiaci

Vinianske jazero je v tejto dobe plné žiab. Tie sem tiahnu, aby sa spárili. Pri návrate do lesa ich však čaká neľahká úloha – prejsť cez cestu bez ujmy. Nie všetkým sa to podarí. Podľa ochranárov je tento rok uhynutých žiab menej, ale len vďaka tomu, že ich populácia sa zmenšuje.

Ilustračný obrázok k článku Riskantná cesta žiab kvôli páreniu: Životy im pred autami zachraňujú aj žiaci
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Čas tiahnutia žiab na Vinianskom jazere je opäť tu. Vďaka počasiu sa tento rok posunul aj o dva-tri týždne. Ropucha bradavičnatá, rosnička zelená a skokan hnedý práve v týchto dňoch završujú párenie a vracajú sa do lesa. Návrat však nie je bezproblémový a mnohé z nich končia pod kolesami áut.

Zachraňovať žaby pomáhajú aj žiaci

Na jazere sme zastihli aj ochranárov, ktorí týmto obojživelníkom pomáhajú pri spätnej ceste do lesa. „Niektoré jedince sa ešte pária, ale väčšina je už na spätnom ťahu. Zbierame tie, ktoré smerujú do lesa. Nosíme ich cez cestu do lesa mimo chatiek a ciest, aby ich niečo neprešlo,“ vysvetlil Ľubomír Hrinko, strážca CHKO Latorica. Žaby zbierali do vedier dvaja ochranári z CHKO Latorica a dvaja z CHKO Vihorlat. Pri zachraňovaní žiab spolupracujú aj so školami. „Dnes k nám prídu žiaci zo školy z Palína a vo štvrtok by mali prísť zo VI. základnej školy z Michaloviec. Prídu nám pomáhať.“

Strážca CHKO Latorica má pre tento problém aj riešenie, ktoré je podľa neho jednoduché. „Teoreticky aj prakticky to závisí na ekologickom myslení. Tu by stačilo na štyri týždne obmedziť premávku. Zásobovanie tu musí vojsť. Ale keby chatári a náhodní návštevníci obmedzili premávku vozidlami, tak by to bolo lepšie,“ povedal.

Počty žiab výrazne klesajú

Zrazených žiab je tento rok v porovnaní s vlaňajškom výrazne menej. Podľa Ľubomíra Hrinka to nemožno pripísať tolerantnejším vodičom, ale znižovaniu počtu týchto obojživelníkov. „Myslím si, že populácia početne klesla. Musí to zanechať nejaké stopy, keďže bol obrovský úhyn na týchto cestách.“

Uhynuté žaby nie sú ľahostajné ani pánovi Martina z Michaloviec, ktorý na jazero prišiel na prechádzku. „Nemali sme problém nechať auto pri vstupe na jazero. Máme to tu radi, no teraz je na cesty strašný pohľad. Kvôli netolerantnosti niektorých muselo uhynúť toľko žiab,“ povedal rozčúlene. Dodal, že ľudia by sa mali nad sebou zamyslieť a vážiť si viac prírodu.

Tiahnutie žiab na Vinianskom jazere
8
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM