Veronika Hunyadiová Správy

Podarilo sa! Vihorlatský prales a Rydošová budú prírodnými rezerváciami

Envirorezort oznámil dobré správy. Dve vzácne lokality na východe zaradí medzi prírodné rezervácie.

Ilustračný obrázok k článku Podarilo sa! Vihorlatský prales a Rydošová budú prírodnými rezerváciami
Zdroj: TASR

Na Slovensku vzniknú od polovice septembra prírodné rezervácie (PR) Rydošová a Vihorlatský prales. V stredu to na svojom rokovaní schválila vláda SR.

Vyhlásenie prírodných rezervácií je podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) veľkým víťazstvom pre životné prostredie na Slovensku.

Šéf envirorezortu pripomenul, že Slovensko si splnilo svoje medzinárodné záväzky po 13 rokoch, v rámci ktorých dostala SR napomenutia za nedostatočnú ochranu.

„Obe lokality budú mať konečne primeranú právnu ochranu, ktorú si zasluhujú. Konečne garantujeme to, čo svet už dávno vedel, keď vyhlásil karpatské bukové pralesy za prírodné dedičstvo sveta,“ upozornil Budaj.

Rezervácia Vihorlatský prales sa bude rozprestierať v okrese Humenné, Snina, Michalovce a Sobrance. Výmera rezervácie je 2160 hektárov. Prales je súčasťou lokality svetového dedičstva UNESCO.

PR Rydošová bude v okrese Snina v katastrálnom území Osadné. Celková výmera rezervácie je 88 hektárov.

Prírodné dedičstvo

Zámerom vyhlásenia PR Vihorlatský prales je podľa ministerstva životného prostredia zabezpečiť ochranu a zachovanie priaznivého stavu biotopov európskeho a národného významu, ako aj umožnenie prirodzeného vývoja prírodných spoločenstiev nachádzajúcich sa v tejto rezervácii.

Envirorezort pripomína, že PR Vihorlatský prales pokrýva lokalitu starých bukových lesov a pralesov, ktoré sú vyhlásené UNESCO-m za lokalitu svetového prírodného dedičstva.

Predmetom ochrany v tejto oblasti sú vtáky ako bocian čierny, sova dlhochvostá, orol krikľavý, hadiar krátkoprstý a ďateľ bielochrbtý. Nachádza sa tam aj niekoľko druhov netopierov, medveď hnedý, vlk dravý či rys ostrovid.

Dve zóny

Rezervácia bude mať zónu A s výmerou 1 574 hektárov a bude v nej platiť piaty stupeň ochrany. V zóne B s výmerou 586 hektárov bude platiť štvrtý stupeň ochrany.

V nej nebude možné umiestňovať stavby a zariadenia okrem tabúľ označujúcich rezerváciu a jej ochranné pásmo, stanovíšť náučného chodníka či sanitárnych zariadení a odpočívadiel pre turistov.

Výrub bude možný výlučne jednotlivým výberom a so súhlasom organizácie ochrany prírody a krajiny. Ochranné pásmo bude mať výmeru 246 hektárov a bude v ňom platiť tretí stupeň ochrany.

Vzácne stromy aj živočíchy

Vyhlásenie prírodnej rezervácie Rydošová má podľa envirorezortu zabezpečiť zachovanie priaznivého stavu predmetu ochrany rezervácie, ktorým sú tri biotopy európskeho významu a biotop jedného prioritného druhu živočícha európskeho významu.

Na území rezervácie sa nachádzajú kyslomilné bukové lesy, javorovo-bukové horské lesy, bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy. Vzácnym zvieraťom na tomto území je fúzač alpský.

Rezervácia bude mať zónu A s výmerou 56 hektárov a bude v nej platiť piaty stupeň ochrany. V zóne B s výmerou 32 hektárov bude štvrtý stupeň ochrany.

Rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales a ich ochranné pásma budú ako súčasť lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy územím medzinárodného významu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM