Samospráva

Podporu z eurofondov získal aj projekt týkajúci sa známej michalovskej budovy: Aha, čo je v pláne!

Patrí medzi veľmi známe budovy nachádzajúce sa v Michalovciach. A čakajú ju novinky. Projekt, ktorý sa jej týka totiž dostal podporu z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Podporu z eurofondov získal aj projekt týkajúci sa známej michalovskej budovy: Aha, čo je v pláne!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Konkrétne hovoríme o známej michalovskej budove Zlatého býka. Projekt premeny historickej budovy Zlatého býka v Michalovciach na modernú galériu s informačným centrom pre turistov totiž získal podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).

Viac ako 3 milióny

A nie je pritom sám. Celkovo 15 subjektov z Košického kraja získalo viac ako tri milióny eur v rámci druhej výzvy programu cezhraničnej spolupráce Maďarska, Slovenska, Rumunska a Ukrajiny (ENI HUSKROUA). Jedným z projektov je oprava fasády Urbanovej veže na Hlavnej ulici v Košiciach. Ďalším je nákup zdravotných pomôcok a zariadení pre 13 domovov sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Ako ďalej informoval Úrad KSK, cieľom je zlepšiť kvalitu poskytovania služieb pre pacientov a uľahčiť zamestnancom prácu s pacientmi.

Kraj uspel aj s projektom, v rámci ktorého plánuje spoločne s partnermi vypracovať dve štúdie, zamerané na rozvoj dopravnej infraštruktúry a udržateľných spôsobov dopravy. Súčasťou bude výstavba cyklocesty na maďarsko-ukrajinskom pohraničí.

„Okrem toho chceme vypracovať prípadovú štúdiu na vybudovanie nového hraničného priechodu s Ukrajinou od obce Maťovské Vojkovce. Aktuálne sú vybudované dva hraničné priechody pre automobilovú dopravu, ktoré však, vzhľadom na nápor vozidiel a dlhé čakacie doby, nie sú postačujúce,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Smart múzea

V oblasti kultúry chce kraj zrealizovať projekt SMART múzeá. „V rámci tohto projektu chceme zvýšiť návštevnosť múzeí a galérií v prihraničných regiónoch zavedením inovatívnych služieb a smart technológií,“ informovala vedúca odboru kultúry Jana Knežová. Spolu je KSK úspešným žiadateľom o financie v danej výzve pri troch projektoch.

Najviac žiadateľov z Košického kraja prejavilo záujem o podporu na rozvoj miestnej kultúry, historického dedičstva a cestovného ruchu. Dva projekty budú implementovať neziskové organizácie, ktoré sa zamerali na zlepšenie starostlivosti o detských pacientov. Prvý je zameraný na zlepšenie podmienok detských onkologických pacientov zo Slovenska a Ukrajiny, druhý projekt sa venuje deťom so zriedkavým ochorením, cystickou fibrózou.

Silná cezhraničná spolupráca univerzít sa prejavila v oblasti ochrany životného prostredia. Technická univerzita v Košiciach (TUKE) spolu s ďalšími tromi vysokými školami vypracuje riešenia na zníženie spotreby emisií, zaviazala sa tiež k podpore využívania obnoviteľných zdrojov energie.

Celkovo bolo v tomto roku v rámci programu ENI schválených 34 projektových žiadostí zo všetkých štyroch partnerských krajín. Peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja pomôžu obciam, mestám, neziskovým organizáciám, občianskym združeniam, ale aj univerzitám a nemocniciam. O jednotlivých projektoch bude KSK priebežne informovať.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Patrí medzi veľmi známe budovy v metropole Zemplína: A čakajú ju novinky
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

A sledujte aj to, ako v Košiciach vzniklo „dračie“ auto umeleckého kováča Vladimíra Eperješiho. Kliknite si video.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM