Rôzne

Pohľad pripomínajúci vtáčí raj: Na Sennianskych rybníkoch už vidieť žeriavy, prilietavajú ich tisíce

Zanietení ornitológovia i milovníci vtáctva sa môžu tešiť na vítanie žeriavov. Ich migrácia vrcholí a na Sennianskych rybníkoch ponúkajú svojím večerným príletom návštevníkom krásne výjavy.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad pripomínajúci vtáčí raj: Na Sennianskych rybníkoch už vidieť žeriavy, prilietavajú ich tisíce
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská ornitologická spoločnosť so strediskom v obci Senné v Michalovskom okrese pozýva všetkých milovníkov vtáctva na tradičné jarné podujatie na Sennianskych rybníkoch na Náučnom chodníku Vtáčím rajom s názvom „Vítanie žeriavov“, ktoré sa uskutoční v sobotu 15. 3. 2014.

Nevšedné divadlo pre nadšencov prírody

„Oblasť Východoslovenskej roviny v okolí Sennianskych rybníkov je známym zhromaždiskom žeriavov popolavých počas jarnej migrácie. Tentoraz migrácia vrcholí už v marci a žeriavy popolavé prilietajúce podvečer v tisícoch na tradičné nocoviská. Milovníkom prírody ponúkajú nevšedné divadlo,“ popisuje zážitok Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Žeriavy sa počas dňa kŕmia na lúkach a poliach v širokom okolí. Krátko pred zotmením sa však zlietajú do väčších kŕdľov a nízkym letom prilietajú na nocovisko. Počas príletu, ale aj celej noci, sa ozývajú hlasným trúbením. Skoro ráno sa opäť rozlietajú do okolia za potravou, prípadne migrujú ďalej na sever.

„Už koncom februára sme na dvoch nocoviskách sčítali do 3500 – 4000 žeriavov. V prvých marcových dňoch tu na troch nocoviskách odpočívalo viac ako 5000 jedincov," doplnil Matej Repel.

Pre verejnosť sú pripravené dve trasy

Pre zanietených ornitológov i pre bežných milovníkov vtáctva sú pripravené dve trasy k „Vtáčiemu raju". Jedna trasa dlhá 5 a druhá dlhá 2,5 kilometra. Prvá s odchodom autobusu z obce Iňačovce zo zastávky pri amfiteátri o 16:30 hod. a druhá s odchodom z parkoviska pri kaštieli v obci Senné o 16:45 hod. Obidve trasy sú vhodné pre rodiny s deťmi i starších ľudí.

Foto: ilustračné/ Andrej Chudý

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM