Samospráva

Poslanci rokovali o petícii proti koncepcii parkovania v meste: Takto to dopadlo!

Mestské zastupiteľstvo v Michalovciach rokovalo o predloženej petícii proti plánovanej koncepcii parkovania v meste. Tú od júla podpísalo vyše 3000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rokovali o petícii proti koncepcii parkovania v meste: Takto to dopadlo!
Zdroj: Mesto Prešov

Obsah petície

„Obsahom petície je žiadosť, aby sa zavedenie parkovacích zón s plateným parkovaním obmedzilo výhradne na centrum mesta Michalovce tak, aby boli pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste vytvorené úseky s vyhradeným rezidenčným parkovaním, a aby ostatné časti mesta neboli spoplatnené,“ vysvetlil na zastupiteľstve primátor Michaloviec Viliam Zahorčák. Organizátori petície tiež žiadajú, aby správu parkovísk vykonávala samospráva, alebo ňou zriadená príspevková alebo rozpočtová organizácia.

Podľa slov predsedu petičného výboru Milana Kaplana je totiž aj v iných mestách vidieť, že parkovné pod úplnou správou mesta nie je utópiou, ale je skutočne realizovateľné. Vedenie Michaloviec podľa jeho slov stavia svojou argumentáciou mesto do pozície neschopných výberu parkovného. Všetky argumenty ohľadom toho, že mesto nemá dostatok finančných prostriedkov na potrebné investície, podľa jeho slov v tomto prípade neobstoja, pretože parkovné je v prvom rade služba občanom a každá služba niečo stojí.

Občania podľa Kaplana dali petíciou jasne najavo svoj názor. „Preto nemáte právo týchto ľudí odignorovať,“ adresoval prítomným poslancom. Výber parkovného má podľa neho zabezpečiť rozvoj a ten môže zaistiť len samospráva. „Súkromná firma sem vstupuje jedine za účelom dosiahnutia zisku,“ dodal.

Reakcia zastupiteľstva

A ako rokovanie o petícii napokon dopadlo? Zastupiteľstvo sa rozhodlo na petíciu reagovať tak, že niektoré z podnetov, ktoré obsahuje, zapracuje do pripravovaného všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní. „Návrh, aby to mesto riešilo výlučne z vlastných finančných prostriedkov, mesto odmietlo s tým, že chce využiť na to aj finančné zdroje iných partnerov,“ vysvetlil primátor. Mesto podľa jeho slov vyhľadalo externého partnera aj preto, že nemá dostatok vlastných skúseností aj v súvislosti s modernými požiadavkami. V prípade, ak by parkovné spadalo výhradne pod správu mesta, návratnosť by bola podľa slov Zahorčáka približne štyri až šesť rokov, v tom čase samospráva radšej uprednostní investície do iných oblastí.

Suma, ktorú by mala súkromná spoločnosť do parkovného investovať, by mala smerovať do systémov, ktoré budú zabezpečovať niektoré parkoviská. „Obytné zóny by sme spoplatnili len tam, kde o to ľudia budú mať záujem, pretože našou úlohou nie je zaťažiť a vyberať peniaze za každú cenu a zo všetkých častí mesta. Našou snahou je predovšetkým tento parkovací systém urobiť tak, aby bol funkčný a efektívny,“ dodal primátor. Mesto bude podľa slov Zahorčáka pri tvorbe cien parkovného obhajovať záujmy občanov, nie biznisu. V Michalovciach sa parkovné nevyberá od roku 2014, nový parkovací systém by mohol byť reálny už v polovici budúceho roka.

Petícia je reakciou na vstup mesta Michalovce do novozaloženej akciovej spoločnosti Mestský parkovací systém spoločne so zakladateľom, bratislavskou spoločnosťou EEI, o ktorom rozhodli mestskí poslanci na júnovom zasadnutí. Firma bude vlastníkom 66 percent kmeňových akcií, zvyšok patrí mestu Michalovce.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM