Zuzana Ročeňová Kultúra

Pozrite si vianočné stolovanie Zemplínčanov: Od šľachty až po 21. storočie!

V Michalovciach si môžete pozrieť zaujímavé obrázky týkajúce sa najkrajších sviatkov roka. Výstava v priestoroch Zemplínskeho múzea predstavuje vianočné stolovanie šľachty, roľníckych rodín z minulosti, ako aj súčasné gastronomické trendy spojené s najkrajšími sviatkami roka.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si vianočné stolovanie Zemplínčanov: Od šľachty až po 21. storočie!
Zdroj: TASR

Tradičné stolovanie alebo podľa aktuálneho trendu? Originálna výstava v Zemplínskom múzeu, ponúka na obdiv stolovanie dedinčanov, šľachty i súčasnej doby. Na jednom mieste tak môžeme vidieť spojenie i kontrast tradícií so súčasnými modernými trendmi.

Spojenie tradičného s moderným

Vianočné prestieranie v modernom štýle pripravilo múzeum v spolupráci so Spojenou školou internátnou v Michalovciach. Stoly odeté do rôznych farebných variácií so súčasnými dekoratívnymi prvkami sú inšpiráciou hlavne pre mladšie ročníky.

V ďalšej časti expozície si návštevníci múzea môžu obzrieť šľachtický vianočný stôl. V minulosti na ňom nechýbali napríklad strieborné príbory, porcelán či honosne zdobené svietniky. Prestierania bolo ladené hlavne do červenej, zelenej, bielej a zlatej farby.

Tradičný zemplínsky stôl

V obciach na Zemplíne sa v minulosti gazdovské rodiny pridržiavali množstva zvykov a ľudových tradícií. Ilustruje ich vianočný roľnícky stôl, ktorý na aktuálnej výstave v múzeu, samozrejme, nesmel chýbať. „Zemplínčania si naň kedysi kládli to, čo sa im urodilo na poli – obilniny a strukoviny. Pod obrus stola zvykli odkladať peniaze, aby o ne v priebehu roka nemali núdzu,“ vysvetľuje riaditeľ ZM Maroš Demko.

Pri štedrovečernom stole podľa jeho slov kedysi nechýbala ani slama. Dedinčania ho zvykli v minulosti zároveň obopínať železnou reťazou, aby rodina v priebehu roka držala pokope.

„Pod stôl sa ďalej dávala aj sekera. Jej ostrie malo odháňať zlých duchov. Do žochtára sa odkladal pre statky a hydinu kúsok z každého jedla podávaného počas štedrovečernej večere,“ hovorí Maroš Demko.

Výstava s názvom Vianočné stolovanie v minulosti a dnes potrvá v priestoroch Zemplínskeho múzea do 7. januára 2014.

Výstava: Vianočné stolovanie v minulosti a dnes v Zemplínskom múzeum v Michalovc
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM