Rôzne

Nádrž, ktorá je pre mnohých srdcovou záležitosťou: Obľúbenú Domašu čistili od bordelu

Do predsezónneho upratovania brehov vodnej nádrže Domaša sa počas soboty zapojilo vyše 100 rybárov, chatárov a ďalších priateľov tejto rekreačnej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Nádrž, ktorá je pre mnohých srdcovou záležitosťou: Obľúbenú Domašu čistili od bordelu
Zdroj: TASR

Súčasťou druhého ročníka podujatia bol zároveň kultúrny, zážitkový, ako aj ekovýchovný program pre deti.

Dobrá, Monika a Eva

„Akciu sme trocha neplánovane odštartovali v rekreačnom stredisku Dobrá v spolupráci s rybármi. Približne 20 ľudí tam za dve hodiny naplnilo odpadom vyše 70 plastových vriec,“ informoval Rastislav Košalko z organizačného tímu podujatia. Po vyčistení brehov na Dobrej prišli na rad pláže v strediskách Poľany a Eva – Holčíkovce.

Nechýbali rodiny s deťmi

Domaša v sobotu privítala na svojej pôde okrem rybárov či miestnych chatárov aj mnohé rodiny s deťmi. Čisteniu brehov na Poľanách predchádzalo predstavenie bábkového divadla a príprava guľáša, do ktorej sa zapojilo viacero kulinárov z regiónu, medzi nimi aj družstvo poslanca Národnej rady SR Pavla Zajaca.

„Ja som na Domaši prežil celú svoju mladosť – stredoškolskú, vysokoškolskú, pracoval som tu, brigádoval počas letných mesiacov, čapoval pivo, robil čašníka. Domaša je moja srdcová záležitosť, som rád, že som sa mohol do tejto akcie zapojiť aj ja,“ konštatoval Zajac.

Posolstvá akcie

„Podstatná vec je, aby sme dali všetkým Domašanom na vedomie, že sme tu pre nich, že spolupráca medzi občianskymi aktivistami, samosprávou, ale aj politikmi smeruje k jedinému cieľu, a to je rozvoj regiónu, ktorý potrebuje značnú dávku investícií,“ uviedol na margo sobotňajšieho podujatia jeho spoluorganizátor Andrej Šust.

Organizátori upratovania brehov nádrže sa chceli v sobotu prihovoriť aj najmladším účastníkom podujatia, aby v nich už v útlom veku budovali zmysel pre ochranu životného prostredia, čo potvrdzuje aj motto tohtoročnej akcie – Domaša pre deti, deti pre Domašu. „Na budúci rok by sme chceli požiadať o spoluprácu aj riaditeľov viacerých základných škôl, aby sa do našej akcie zapojili i mnohí školáci,“ doplnil Košalko.

Pozvanie na jarnú brigádu na Domaši prijali už druhýkrát po sebe aj zverenci Detského domova vo Vranove nad Topľou.

Domaša čistenie brehov 2014
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM